Het is de beurt aan de letter ‘D’.
En ik moet zeggen dat het nog wel even zoeken was naar fruitsoorten die in het Engels met die letter beginnen, laat staan dat je er muziek over kan vinden. Onderling hebben we er bij Maxazine al grapjes over zitten maken, de ideeën waren ontelbaar, en varieërden van ‘Delmonte Bananen’ tot ‘Droge Vijgen’.
Toch heb ik twee juweeltjes op weten te duikelen die de moeite van het beschrijven én beluisteren meer dan waar zijn.

De eerste komt van een Engelse band die bekend staat om hun elektronische muziek. De band werd in 2002 opgericht door Jan Burton, die tevens de vocalen voor zijn rekening neemt en Mike Tournier, ex-lid van de band ‘Fluke’.
Samen vormen zij ‘Syntax’, ook wel eens abusievelijk als ‘Synthax’ geschreven. Tournier had genoeg van de stijl van Fluke en wilde daarom iets anders. Dat werd Syntax, maar vanwege slechte verkoopresultaten van het debuutalbum ‘Meccano Mind’ en de misschien ook wel slechte ondersteuning van alles en iedereen rondom het duo werd de band al in 2004 weer opgeheven. Een paar jaar na de opheffing kwamen de heren weer bij elkaar om voortaan in eigen beheer hun muziek uit te geven. In 2003 en 2004 werd er nog samengewerkt met Felix Da Housecat en Junkie XL.

Maar dan het nummer waar het om gaat. Dat heet ‘Dragon Fruit’ Een knap staaltje elektronische muziek waar toch een behoorlijk donkere ondertoon in zit. Je bespeurt progrock, techno en wat psychedelica. In ieder geval is ‘Dragon Fruit’ een heerlijk dancenummer dat absoluut meer aandacht verdient dan het heeft gekregen. Ik heb getracht meer informatie te verkrijgen over het idee achter dit nummer en of het een op zichzelf staand idee was of dat het deel uitmaakt van een project, maar het is erg lastig om iets te vinden. Op hun website kun je er niets over terugvinden en op Twitter blijken de heren niet erg actief, hun laatste tweet was van januari en op hun site staat zelfs de naam van hun account fout vermeld. ‘Dragon Fruit’ klinkt zoals het fruitstuk eruit ziet: prachtig!

http://www.youtube.com/watch?v=ya_VtCucKtE

Zoals beloofd heb ik nog een tweede kunstwerkje. Het gaat echter om een totaal andere stijl en genre dan het bovenstaande, maar dat maakt het niet minder interessant.
The Cinematic Orchestra (TCO) behandelt ons volgende fruithapje. Dit gezelschap werd opgericht in 1999 door Jay (Jason) Swinscoe. Swinscoe zat indertijd bij Ninja Tune, een onafhankelijk label uit Londen, tot stand gekomen in 1991 door dj’s Matt Black and Jonathan Moore, ook bekend als Coldcut.

TCO heeft een nummer gemaakt met de titel van een fruitsoort die ruikt als een oude zweetsok, maar waarvan de schil erg smakelijk blijkt te zijn: Durian. Waarom dit atmosferische nummer de titel ‘Durian’ heeft gekregen is mij een raadsel want er is werkelijk niets zweetsokkerigs aan deze compositie.
‘Durian’ is een nummer van dik zeven minuten waarin jazz, electronica en orkestrale invloeden samenkomen. Het nummer begint rustig, kabbelend… en na wat spannende momenten barst de vrucht echt open en komt er een versnelling in het geheel. Ik vind het een fascinerend nummer en heb ‘m meerdere malen achter elkaar afgeluisterd en ontdekte iedere keer weer een ander ‘verrassinkje’. Het nummer staat op het album ‘Motion’ waarop overigens meer overdonderende muziek staat maar die gaan dan weer niet over fruit.

Weinig fruit met een ‘D’ dus, maar wát ik heb gevonden is absoluut de moeite waard. Volgende week eens kijken of we iets met een ‘E’ kunnen vinden. Hulp is welkom…

Deel: