Top Notch brengt in samenwerking met het nieuwe city-event Rotterdam Unlimited een ode aan iconen uit de Surinaamse muziek met meerdere muziekreleases en een bijzondere muzikale avond: ‘Sranan Gowtu’. De levensloop en ontwikkeling van de Surinaamse muziek wordt door Top Notch vastgelegd in een unieke verzamelreeks, de eerste verzamelaar fungeert als kick off van een reeks Surinaamse muziek uit het (recente) verleden. De release is op 13 juni in Corso Rotterdam.

Top Notch bracht in 2012 het verzamelde werk uit van respectievelijk Drs P en Doe Maar. Sranan Gowtu is het volgende project waarbij het label haar muzikaal erfgoed eert. De eerste release uit de ‘Sranan Gowtu’ reeks bevat evergreens van o.a. Max Woiski, Lieve Hugo, Happy Boys, Master Blaster Trafassi, Aptijt en La Rouge. In juli verschijnt een verzamelaar van het werk van Lieve Hugo, in augustus een verzamelaar van Max Nijman en aansluitend zullen later dit jaar verzamelalbums verschijnen van Max Woiski Sr. & Trafassi.

De Surinaamse taal en muziek heeft een duidelijke stempel gedrukt op de hedendaagse Nederlandstalige hiphop-cultuur, maar van de oorsprong – de authentieke Surinaamse tracks – is bar weinig gedocumenteerd. Met dit project wordt daar verandering in gebracht door de mooiste werken uit te lichten, dit erfgoed remastered te bundelen en live ten gehore te brengen op de releaseparty. Voor Kees de Koning, oprichter van Top Notch, is er sprake van een ware zendingsdrang om de muziek opnieuw te presenteren. Hij kwam op jonge leeftijd in aanraking met de Surinaamse klanken en wil deze delen met een nieuw publiek: “Tijdens mijn middelbare schooltijd woonde ik in de Pijp in Amsterdam. Elke ochtend liep ik over de Albert Cuypmarkt naar school. Daar hingen posters voor concerten van groepen als Master Blaster, Sukru Sani en DJ Kees Kunta Kunte. Ik was altijd geintrigeerd door deze Surinaamse supersterren die ik nooit in de media terug zag. In de platenwinkel Unico Glorie op de Ceintuurbaan vond ik hun 12 inches en EP’s. Toen ik een paar jaar geleden op zoek ging naar wat meer releases, op zoek naar bijvoorbeeld platen waar samples van waren gebruikt (“diggin’ in the crates” noemt men dat in hiphop jargon) kwam ik er achter dat er bijna niks te vinden was. Sinds het vinyl tijdperk was deze muziek niet meer uitgebracht. Omdat deze muziek onderdeel vormt van het DNA van Top Notch vond ik het onze eer te na om daar verandering in te brengen. (Vol trots geven we nu opnieuw de diamanten uit waar ik sinds mijn prille jeugd diep naar groef in stoffige platenbakken.”))

De ‘Sranan Gowtu’ release wordt (groots) gevierd tijdens Rotterdam Unlimited op 13 juni. Een avond waar live op het podium de Surinaamse muziek zal worden gevierd: vanaf de oorsprong tot aan de dag van vandaag, in al haar verschillende stijlen en varianten. Onder begeleiding van de Surinaamse band Trafassi (o.a. bekend van de hit ‘Wasmasjien’) met voorman Edgar Burgos (tevens host van de avond), brengen verschillende Surinaamse muzikanten hits ten gehore van o.a. Big Jones (Ala Pikin Nengre), Max Woisky (BB met R), Lieve Hugo (Blaka Rosu), Papa Touwtjie (Blakaman Tori), Trafassi (Wasmasjien) Happy Boys (Kronto) en Max Nijman (Adjosi). Artiesten die deze avond zullen optreden zijn FS Green (bekend van de ‘Boeke’-remix van Aptijt), Oscar Harris, Rass Motivated, Marlene Waal, Edje Rust en uiteraard Trafassi.

Deel: