Peter Hammill hoeft niemand meer wat te bewijzen – behalve zichzelf. Ook al is ie 64 jaar, Hammill blijft op z’n creatieve hoogtepunt getuige het feit dat hij nog steeds muziek opneemt en uitbrengt, en die tot een van de hoogtepunten in zijn 46 jarige carrière gerekend mag worden. De Britse singer-songwriter en multi-instrumentalist is een vaste waarde in de progressieve rockscene als de mede-oprichter en voornaamste songwriter van Van der Graaf Generator. Opgericht in 1967 is de band de belichaming van art rock zonder compromissen. De band’s avontuurlijke, genre-tartende muziek, met complexe teksten en Hammill’s dramatische zang heeft lovende kritieken opgeleverd en een loyale groep fans van over de hele wereld.

De band viel in 1978 uiteen en kwam in 2005 weer samen om ‘Present’ op te nemen, een album waarop Hammill samen met toetsenist Hugh Banton, drummer Guy Evans, en saxofonist David Jackson speelde. De band werd in 2008 een trio, door het vertrek van Jackson. En dat terwijl het geluid van Jackson’s saxofoon juist één van de kenmerkende onderdelen van het bandgeluid was. De fans vroegen zich dan ook af hoe het verder moest met de band. Blij verrast waren ze dan ook toen Van der Graaf Generator twee juweeltjes uitbracht: ‘Trisector’ (2008) en ‘A Grounding in Numbers’ (2011). De albums knetteren van de energie: zowel in het samenspel van de bandleden als de strakke arrangementen van de rocknummers. De opnames laten muzikanten horen die weliswaar zestig jaar oud zijn, maar nog volle kracht vooruit gaan, zonder een spoortje van nostalgie en zonder op hun lauweren te rusten. In typische Van der Graaf Generator stijl nam de band in 2012 een andere omweg met ‘Alt’, een album met experimentele instrumentale muziek.

Als solo-artiest heeft Hammill tientallen albums uitgebracht die een ongelooflijke diversiteit aan muzikale richtingen en interesses laten zien. Hij verkende de wereld van de geïmproviseerde muziek, solo keyboard-en gitaar-gebaseerde liederen, opera, soundtracks, elektronische muziek, en rechttoe rechtaan rockmuziek. Zijn meest recente releases zijn onder andere ‘PNO GTR VOX BOX’ (2012) , een zeven-CD set van solo-optredens, en ‘Consequences’, een donker, somber studioalbum dat de gevaren van veronderstellingen en ongevoeligheid verkent, en de chaos die daardoor kan ontstaan. Dit album is een volledige solo-inspanning, waarin Hammill dringende waarheden omlijst met minimalistische gitaar- en pianobegeleiding, af en toe percussie, en trapsgewijze vocale lagen.

Creatief gezien ben je uiterst productief de laatste jaren. Hoe komt dat en wat inspireert je?
‘Het heeft denk ik te maken met mijn leeftijd, ik ben in mijn ‘gouden jaren’ (Hammill is 64 jaar). En ik heb twee verschillende carrières. Een is mijn solowerk, de ander is mijn werk als bandlid van Van der Graaf Generator. Gezamenlijk hebben die activiteiten me nieuw leven ingeblazen, ik krijg energie van de afwisseling’.

Beschrijf het creatieve proces achter ‘Consequences’
‘Elke keer als ik een album maak probeer ik iets anders te doen dan de keren ervoor. Dat lijkt misschien een beetje absurd na een carrière van 46 jaar. Een uniek element van dit album is dat ik de nummers afhad voor ik begon met opnemen. En wat ik wil zeggen rolt er eigenlijk zomaar uit. Kennelijk zijn het verhalen die me bezighouden, de onderlinge relaties tussen mensen. Ik houd me ook niet meer bezig met mijn ontwikkeling als songwriter. Het gebeurt, ik probeer elke keer een ander album te maken’.

Verderop in het interview vertelt Hammill over de totstandkoming van PNO GTR VOX, een 7 cd set die in z’n geheel uit live opnames bestaat. Maar niet zomaar opnames: ze zijn gegroepeerd naar thema. Per toeval tot stand gekomen tijdens een concert in Japan. Hammill treed daar vier keer op en merkt dat er steeds dezelfde mensen in de zaal zitten. Hij wilde de show ook voor hen aantrekkelijk maken. Welke selectie dan te spelen? Uitgangspunt is de volgende gedachte geworden: ‘wat als ik nu geen gitaar bij me zou hebben’, of ‘wat als dit mijn laatste show was’. Dit resulteerde in vier shows van 90 minuten. En daar is dan nog wat uit weggehaald of aan toegevoegd voor de uiteindelijke set.

Nieuwsgierig geworden naar meer drijfveren van Peter Hamill? En hoe albums als ‘Trisector’ en ‘Grounding in Numbers’ tot stand zijn gekomen? Meer weten over de samenwerking binnen Van Der Graaf Generator? Het hele Engelstalige artikel is hier terug te vinden. Alle vertaalfouten zijn de mijne. Met dank aan Anil Prasad, de auteur van het artikel. Interviewer en schrijver Anil Prasad schrijft juweeltjes van interviews. Lekkere lange stukken die een inkijkje in de drijfveren van een artiest geven. Dit is een bewerking van zijn interview met Peter Hammill, die op 24 juni een concert geeft in Paradiso.

Deel: