Eric Johnson is opgenomen in de “Gallery of Greats” van het magazine Guitar Player en is door Musician, een ander magazine, één van de beste gitaristen van de twintigste eeuw genoemd. Uiteraard is er maar één echt magazine en dat is Maxazine, dus namen we zelf maar eens de gelegenheid te baat om zijn laatste album genaamd “Up Close-Another Look” te beluisteren en te beoordelen.

Het is wel te verklaren dat Johnson nogal wat nominaties én awards heeft gekregen. In 1992 ontving hij een Grammy voor “Best Rock Instrumental Performance” voor het nummer “Cliffs of Dover”. Hij won ook maar liefst 33 Austin Music Awards.
Hij scoorde een aantal Top 10 Album Rock hits en twee nummers bereikten de Top 40. Johnson speelde in zijn leven met veel bekende andere gitaarvirtuozen. Tot zover de bewierroking van de gitarist Johnson.

Laten we het bij de nieuwe cd laten. Verrassend. Anders kan ik het niet noemen. Het eerste nummer doet me meteen al in andere sferen verkeren. Lekker! Veel variaties zoals blues, pop, country, rock en jazz komen voorbij. Zelf zegt Johnson over dit album: “Ik besloot om het allemaal gewoon maar te laten gebeuren. Wat kwam, dat kwam. Ik houd ervan om degelijk en gefundeerde muziek af te leveren maar ik wilde ook de energie en de magie van optredens erin verwerken. Ik wil op dit album meer van mezelf laten zien. Ik ben gegroeid, als persoon en daarom wil ik dat mijn muziek met me meegroeit. Dat het een mening heeft. En impact.”

Daarin is Johnson wat mij betreft geslaagd. Dit album is een blijvertje. Want gefundeerd en degelijk is het. Maar daarnaast ook voorzien van de nodige “Magische” kippenvel-momentjes. Impact dus. Een aanwinst voor iedere liefhebber van gitaarmuziek.

(Mascot Records) (8/10)

Deel: