Van 1981 tot 1988 was de boomlange Schot Derek William Dick, beter bekend als Fish, de zanger van de Britse groep Marillion. Nadat hij de band verliet ging hij solo verder en in 1990 kwam zijn eerste echte solo- album uit met de titel “Vigil In A Wilderness Of Mirrors”. Daarna volgden er zo’n zestien verzamel- en/of live cd’s en acht studio- albums waarvan de laatste in 2008: “13th Star”. Fish heeft nog steeds een erg trouwe groep fans in de scene van prog- en classic rock. Dat is mede te danken aan zijn gevoel voor drama, zijn mimiek, zijn enorme gestalte en zijn Schotse tongval.

In de periode met Marillion schreef en zong Fish veel nummers met tempowisselingen, en veel klankwisselingen in zijn stem. Hij wist met een enorm zware stem “verslag te doen” en in hetzelfde nummer zijn ongerief uit te krijsen. Dat lukt tegenwoordig wat minder. Na flinke stemproblemen is hij weliswaar volledig terug op het podium, maar de hoge noten haalt hij niet meer. Dat zijn shows er niet minder om zijn zal menig fan kunnen bevestigen.

Al geruime tijd werkt Fish met zijn vaste band aan een nieuw album, dat “A Feast Of Concequences” heet en medio september uitkomt op zijn eigen label Chocolate Frog Records. De kenners zullen één wijziging in de samenstelling van de band opmerken. Gitarist Frank Usher besloot gedurende het proces van het samenstellen van het album dat het toch teveel tijd en inzet van hem vergde naast zijn andere bezigheden. Na een jarenlange samenwerking met Fish verliet hij de band afgelopen februari en zijn plaats werd ingenomen door Robin Boult, ook geen onbekende in het circuit, die toch ook al was benaderd om mee te gaan werken aan het album. Zijn rol werd nu wat groter door het wegvallen van Frank.

“A Feast Of Consequences” belooft een album te worden dat stáát. In mei begint de nieuwe Fish UK- tour. Daarna tourt Fish met de “Fish Heads Club” door Europa, waarbij ook Nederland wordt bezocht. Op respectievelijk 18, 19, 21 en 22 september staat de progrocker in Paradiso Amsterdam, de Oosterpoort Groningen, Boerderij Zoetermeer en Effenaar te Eindhoven. Tijdens deze tour worden er een aantal nummers van de nieuwe cd gespeeld, een aantal bekende nummers uit de Marillion- periode en een greep uit 30 jaar Fish- solo. Voor een voorproefje:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=AoNVq_K2GZQ

Deel: