In Nederlandse blueskringen hoorde je af en toe al voorzichtig het word ‘supergroep’ vallen. Met een samenstelling die bestaat uit Erwin Java (Cuby & Blizzards), Ruud Weber (Snowy White), Fokke de Jong (Normaal) en Govert van der Kolm (o.a. sideman bij Matt Schofield) is dit misschien niet helemaal vreemd. Een jaar na de bekendmaking van de plannen van King Of The World zal 30 maart het debuutalbum in de winkels liggen.

Opener ‘Bluesified’ begint erg aanstekelijk en zorgt ervoor dat de oren gespitst overeind gaan staan. Een zeer toegankelijk nummer waar door je na enkele luisterbeurten bijna automatisch gaat mee zingen. Bij de songs ‘Evil Thing’ en ‘Help Me Find The Way’ overkomt me eigenlijk hetzelfde. Ook hier geen scheurende gitaar en vingervlugge solo’s, wel fijne gespeelde noten die constant aanwezig zijn. De hammondsound dan, net als de gitaar steeds prominent aanwezig en toch in dienst van het nummer.

Na deze drie songs heeft King Of The World duidelijk gemaakt dat we te maken hebben met een band die er duidelijk voor kiest om een andere weg in te slaan binnen het hedendaagse bluesrock geweld. Met ‘Learn How To Cry’ krijgen we de eerste Lay-Down bluesballad te horen na de mooie sound van de toetsen wordt afgesloten met een prima gitaar solo. Deze solo blijkt een opmaat voor twee songs van dit album die dan toch een beetje tegen de bluesrock aan schuren. De zogenaamde uitzondering die de regel…..

Langzaam komen we dan bij het absolute hoogte punt van deze plaat. Doe je ogen dicht, tracht je te verplaatsen in Erwin Java en het verdriet, de tranen, het ongemak, de machteloosheid na 25 jaar Cuby & Blizzards. Indien je hier in slaagt hoor je dit alles terug in elke noot die hij tijdens het titelnummer ‘Can’t Go Home’ uit zijn gitaar weet te schreeuwen.

Samenvattend: Een prima debuutalbum dat zich vooral kenmerkt in een afwisselende sound met soul, jazz, blues en New Orleans invloeden waarbij er een hoofdrol is weggelegd voor, natuurlijk, gitarist Erwin Java en toetsenist Govert van der Kolm. Dit wel mogelijk gemaakt door een strakke ritmesectie uiteraard. Wel heb ik twijfels of ze er ook de wereld mee gaan veroveren. (8/10) (Eigen Productie)

Deel: