Epica bestaat 10 jaar en dat zullen we weten! Als ik zo rond 17.00 uur arriveer bij het Eindhovens Klokgebouw staat er al een lange rij. Rijen, zelfs. De mensen met een VIP-ticket hoeven nog maar een uur, zij mogen om 18.00 uur al naar binnen. De andere rij moet nog tot 19 uur geduld beoefenen. De kou maakt het wachten tot een ware beproeving, maar desondanks nam een groep Italianen vandaag al vroeg bezit van de eerste plekken in de VIP-rij. Hardcore fans!

4.500 mensen uit meer dan 30 landen zullen vandaag door de toegangsdeuren gaan om getuige te zijn van de uitverkochte show ‘Retrospect’, de 10-jarige jubileumshow van Epica. Voor diegenen die geen ticket konden bemachtigen, maar wel graag de show willen zien, is er een livestream via internet. Een live-dvd is niet ver weg!

Rond 19 uur beginnen we met een video vol felicitaties van onder andere Marcela Bovio van Stream of Passion, Fernando Ribero van de Portugese Gothic-band Moonspell, ex-bandleden Yves Huts, Jeroen Simons en Ad Sluijter (die later in de show meespelen met Quietus, een song uit de beginperiode van Epica),  Marco Roelofs (Heideroosjes) en vele anderen uit de Gothic- en Metalscene. Enig minpunt is dat deze video 3 keer gedraaid wordt als opvulling van de 1,5 uur totdat Epica eindelijk gaat spelen.

Strak 20.30 uur nemen het 70 koppig Hongaarse Extended Remenyi Ede Chamber Orchestra en het Hongaarse Choir van Miskolc National Theatre plaats: het feest kan beginnen! In totaal speelt Epica gedurende de 3 uur durende show 25 nummers, inclusief de nog nooit eerder live gespeelde songs Twin Flames en Retrospect. Het publiek ontvangt ze met open armen. Landenvlaggen gaan omhoog, armen gaan de lucht in, metal horns steken vaak boven het publiek uit. Ex-After Forever frontvrouw Floor Jansen zingt als special guest mee met Stabat Mater Dolorosa, een cover van de Italiaanse componist Giovanni Battista Pergolesi, en met Sancta Terra. Heerlijk om de show na 2 encores af te sluiten met het zeer bombastische Consign the Oblivion. Bij het verlaten van het Klokgebouw hoor ik Our farewell van Within Temptation in de foyer: toepasselijk!

Deel: