Postmen, de band die met hun eerste album Documents uit 1998 nog steeds tot één van de meest succesvolle hip hop acts in Nederland is, zal het klassieke album opnieuw releasen op 4 mei in de Paradiso. Wederom via platenlabel Top Notch, waar het allemaal begon. Documents ging destijds 100.000 keer over de toonbank maar werd door het uiteen vallen van de groep niet meer gevierd. 15 jaar later is de tijd er dus wel rijp voor.

De plaat was ruim 6 jaar niet meer verkrijgbaar, nog een reden dus om de plaat opnieuw uit te brengen. “Maar er speelde ook wel wat meer”, aldus Kees de Koning, labelbaas van Top Notch, “we zaten toen midden in die roes, dus we hebben nooit echt fijn teruggekeken op het succes, dit voelt als een goed moment. Vanaf 1997 tot aan 1999 hebben we alleen maar hard gewerkt aan de plaat en zijn we in een stroomversnelling geraakt door het instante succes wat voortkwam toen de plaat in de winkels lag. Uitverkochte shows, alle festivals, de plaat die enorm veel werd verkocht, het was één grote trip. De afgelopen tijd hebben Remon (Stotijn) en ik het vaak over Documents gehad en we kwamen er beiden achter dat dit wel het juiste moment zou zijn.”

Met singles als Cocktail, U Wait, Renaissance en Crisis reeg Postmen hit naar hit aaneen en het overweldigende succes van Documents leidt tot optredens op tientallen zomerfestivals, waaronder Lowlands en Pinkpop. De groep toert ook door België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Scandinavië. Tijdens concerten wordt Postmen uitgebreid tot een negenkoppige band, die de mix tussen hiphop en reggae op aanstekelijke wijze naar het podium weet te vertalen. De groep wint een Edison en een Zilveren Harp, en in januari 2000 krijgt Postmen de Popprijs 1999 uitgereikt. In datzelfde jaar scoort de groep nog een hit met De Bom, een samen met rapper Def Rhymz opgenomen Doe Maar-cover die het tot de derde plaats in de Top 40 schopt.

In de aanloop naar het tweede album besluiten Postmen en Top Notch in goed overleg uit elkaar te gaan, om een internationale doorbraak van de groep mogelijk te maken. Na Revival in 2001 brengt Postmen in 2003 ook nog het album Era uit, een jaar later zet het drietal geruisloos een punt achter hun samenwerking. In 2006 blaast Mis het project nieuw leven in door onder de naam Postman het soloalbum Green uit te brengen en daarmee nog successen behaalde met o.a. de track Downhill die hij samen met voormalig partner Anouk had gemaakt.

Sinds 2009 timmert Stotijn dan vanaf dat moment hard aan de weg met nieuwe partner Alyssa Stotijn, wat naast de vele optredens onder meer resulteert in de releases van de albums Postman en Apples & Oranges. In maart 2012 maken Remon Stotijn en voormalig zanger Michael (Shyrock) Parkinson bekend weer samen te werken. Het contact met G Boah was inmiddels verwaterd maar aangevuld met Alyssa Stotijn weet de groep weer een opleving te veroorzaken onder de fans en worden zowel de optredens als de festivals in 2012 zeer goed bezocht.

“Het jubileum kan dus nu niet uitblijven, ” vindt Stotijn nu ook, “de release van Documents is dit jaar 15 jaar geleden en dat is nog steeds iets wat niet alleen heel veel mensen nog weten, maar ook iets waar wij heel trots op zijn. Wij hebben nooit gevierd dat het album 100.000 keer is verkocht en zagen er na de breuk ook niet het nut meer van in. Wel kregen wij vaak te horen dat het album nergens meer te vinden was omdat het album enkel fysiek is uitgebracht en nooit digitaal. Met de verkoop van het honderdduizendste exemplaar stopte dus letterlijk de verkoop omdat deze niet meer bij werd geperst.”

“Nu de hereniging afgelopen zomer zeer succesvol bleek, willen wij dit feestje gewoon goed vieren. In 1998 vierden wij de release van Documents in het inmiddels ter zielen gegane Nighttown. Dat was dus niet meer een optie, dus dan blijft alleen Paradiso over om dat magische moment weer op te pakken. Wij hopen dat niet alleen de oude fans maar ook de jongere generatie de weg weet te vinden naar de poptempel op vrijdag 4 mei. We gaan er echt een groot feest van maken met leuke special guests en natuurlijk zal de nieuwe re-release met volop extra’s die avond beschikbaar zijn.”

De re-release van Documents zal in ieder geval bestaan uit het volledige album van Documents plus demo’s uit de Postmen Vault en een aantal remixen. Postmen zal met een flink aantal gasten uit de tijd van Documents de Paradiso op 4 mei op zijn kop zetten. Voorverkoop begint aanstaande zaterdag 15 februari.

Deel: