Stukafest, het studentenkamer festival in Utrecht, opent de avond in museum Speelklok. Eerst is er een korte introductie van het museum in de orgelzaal. Voor het kermisorgel de Schuyt staat een kleine tv waaruit orgelmuziek klinkt: het lied ‘Noah’ gezongen door frontvrouw Merel Simons van Balkangroep Amariszi. Op het Speelklok-podium verhaalt en zingt theateract Matroesjka, bestaande uit 3 vrouwen, waarvan een op accordeon, over Russische bruidjes en mannen en ze zijn politiek scherp van tong. De wodka vloeit rijkelijk. Ook bij Amariszi weten ze hoe ze een feestje kunnen bouwen: gedanst wordt er! Simon Kelaita, tenosaxofonist, trompetist Jon Staekenborg en Willem Stevens op altsax swingen er stevig op los.

Drie rondes van ieder een half uur, dat is waar StuKaFest om draait: performances in studentenkamers of –woonkamers. Na de aftrap begint mijn route met mime-specialist Igor Vrebac. Zijn tragi-komische stuk is wat moeilijk te volgen, er wordt immers niet gesproken. Beelden van Martin Luther King, Hitler en andere kopstukken uit de wereldgeschiedenis geven het optreden enige houvast. In de tweede ronde kijk ik naar de Utrechtse singer-/songwriter Sofie Letitre. Zij bracht in de herfst van 2012 haar debuutalbum ‘Back Where We Come From’ uit. Zij speelt in de grote huiskamer van een oud parochiehuis waar 25 studenten wonen. Zo’n 40 bezoekers luisteren aandachtig naar de Engelse nummers. Een Nederlandstalig lied geschreven voor een bevriend stel wat ging trouwen is hierop de uitzondering. ‘Een experiment’, zoals Sofie aangeeft en wat mij betreft een geslaagd experiment. Door de natte sneeuw fiets ik naar het laatste optreden. ComedyTrain-lid Martijn Koning heeft een grote fantasie, en praat heel rap. Zijn lievelingsdier is de mier, maar later blijkt dit toch een stokstaartje te zijn, of anders wel een zeepaardje. Skiën zie ik de toch niet zo ervaren skiër niet meer zo snel doen, nadat hij vertelt door zijn broer bovenop de zwarte piste achtergelaten te zijn met de woorden: ‘Je red je wel he?’.

In Tivoli de Helling is dan het Stukafeest, als afsluiter van deze goed georganiseerde avond. Er zijn kappers van Kinki-kapper en illustrator Nikki Smits maakt live de opdruk voor de linnen Stukafest-tassen. Bezoekers kunnen zich omkleden naar het thema Mexico’s Day of the Dead, inclusief vilten plaksnor. Amariszi treedt ook hier op, zangeres Merel giet vanaf het podium alcohol naar binnen bij een gewillig publiek. Het enige wat je bij deze band kunt doen is dansen, dansen en nog eens dansen, totdat je erbij neervalt!

Deel: