De fans van level 42 kunnen binnenkort een nieuw album van hun favoriete band verwachten – hun eerste in zeven jaar – de opvolger van ‘Retroglide’ (2006). Mark King, oprichter, bassist en frontman van Level 42, is momenteel druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers voor het album, en hij heeft beloofd dat als het gereleased wordt, het album zowel op CD en vinyl in de winkels zal liggen. Level 42 heeft recentelijk een acht dagen durende tour door Japan afgesloten, Mark is momenteel in de studio druk bezig met het album waarvan wordt verwacht dat het waarschijnlijk eind 2013, maar eerder begin 2014 in de winkels zal liggen. De release zal gelijk vallen met de band’s tournee in 2014.

Mark King vertelde: “Het idee om weer een nieuw album uit te brengen is een antwoord op de vele vragen van onze fans, die al lange tijd vragen wanneer Level 42 weer een nieuw studio album gaat maken. Het schrijven van nieuwe nummers is simpelweg het zoeken naar inspiratie en het uit willen brengen van iets nieuws en creatiefs. De inspiratie voor een nieuw album vond ik tijdens het luisteren naar het Britse radiostation BBC6 Digital Music dat een keur van nieuwe bands laat horen, bijvoorbeeld Everything Everthing, Dutch Uncles, AlunaGeorge en anderen. Deze nieuwe bands zijn zeer inspirerend, momenteel is het een spannende tijd in de muziek. Ik dook in mijn portemonnee, kocht een nieuwe basgitaar en begon weer te schrijven”.

Mark heeft al een aantal nieuwe songs klaar, en vervolgde “Ik wil de muziek brengen waarnaar het wilt gaan. Buiten de nieuwe bands heeft ook het uitbrengen van een aantal akoestische versies van oude Level 42 hits mij geinspireerd om weer te gaan schrijven. De akoestische nummers deden het zeer goed bij de fans tijdens onze laatste tournee. Ik vond het zeer moeilijk om te starten met akoestische versies, omdat ik weet dat sommige van onze hardcore fans het een soort van afscheid van onze oude stijl zullen vinden, dit door het feit dat het leek of eerder Peter, Paul & Mary op het podium stonden, niet Level 42. Ja, er werd hier en daar wat gemopperd, maar uiteindelijk pakte het heel goed uit”.

“Dit gaf me het gevoel van vrijheid dat ik alle kanten op zou kunnen met een nieuw album, het heeft geen zin om dezelfde nummers opnieuw te gaan schrijven”. Mark voegde er aan toe: “Ons nieuwe album zal zo goed als zeker zowel op CD als op vinyl verschijnen, want vinyl is momenteel weer in opmars. De muziek business is zodanig veranderd dat je zelf kan bepalen hoeveel je er wilt laten persen, dus zodra we weten hoeveel mensen er een vinyl versie willen, dat aantal zullen we dan laten persen”.

Kijk en luister hieronder naar het volledige akoestische concert dat Level 42 gaf bij Radio Rijnmond op 12-11-2012.

http://www.youtube.com/watch?v=je5gVX-oWGg

Deel: