Lilian Hak heeft iets met wapens en film. Na ‘Old Powder New Guns’, haar album met als thema James Bond, kiest ze nu met ‘Lust Guns & Dust’ voor de western. Ze schreef het album in Berlijn. Een eerste albumrelease kon door privé omstandigheden niet doorgaan maar nu houdt ze dan toch een presentatie in het Utrechtse Ekko. Het album zelf ligt vanaf 1 februari in de winkels.

Niets is doorsnee bij Lilian Hak, dus ook haar voorprogramma niet. Dat wordt verzorgd door Danibal, een Utrechtse mondharpspeler, die met behulp van loops een hele band op het podium tovert. Zijn specialiteit? Mondharpgeluiden aangevuld met keelklanken. De ene mondharp ziet er nog aparter uit dan de ander, ieder harp heeft dan ook zijn eigen geluid.

Dan is het de beurt aan Lilian, die met een rocky start te maken krijgt doordat haar microfoon te zacht staat. Probeer dan maar eens boven de band uit te komen. Na druk gebaren heeft ook de geluidsman het door, maar de band (Salle de Jonge op drums, bassist Lucas Dols, Rutger Schehrer op pauken/percussie en de gitaristen Erik Rutjes en Bastiaan Mulder) speelt gewoon door.

Nog een tegenvaller: Lilian moet tot haar spijt vertellen dat het duet met de Belgische componist/zanger Ozark Henry geen doorgang zal vinden. Maar ook zonder hem weet Lilian samen met haar 5-koppige liveband en speciale gast, de Groningse singer-/songwriter Marlon Penn de zaal aan haar lippen te houden. De slide-, Dobro- en Gretsch-gitaar zorgen voor het typische westerngeluid, de mannen die ze bespelen staan stoer en geconcentreerd te spelen. Wel moet er nog bladmuziek aan te pas komen, zo nieuw is het album, ook voor hen. Ik ben het met Lilian eens dat het lied ‘Big talk (for a little Gun)’ zo de titelsong had kunnen zijn van Django, de nieuwste film van Quentin Tarantino.

Ik ben benieuwd welk filmgenre Lilian kiest voor het afsluitende deel van haar filmmuziek drieluik: romantiek, animatie, horror, actie….? Ik denk zelf actie, want ook daar komen veel wapens in voor!

Deel: