Op donderdag 7 februari treedt de funky soul legende Lonnie Liston Smith op in het met MC Theater in Amsterdam. Lonnie Liston Smith wordt begeleid door de band die the man himself al in de jaren ’70 oprichtte: the Cosmic Echoes. Onlangs werd het album Cosmic Funk & Spiritual Sounds uitgebracht, een compilatie van de vijf albums: ‘Expansions’, ‘Astral Travelling’, ‘Golden Dreams’,’A Chance For Peace’ en ‘Visons of a New World’.

De Amerikaanse muzikant staat bekend om zijn muzikale mix van soul, (kosmische) jazz, fusion en funk. Zijn carrière begon in de jaren ’60 waarin hij onder andere speelde met Art Blakey’s Jazzmessengers, Miles Davis, Gato Barbieri en Pharoah Sanders. Bij Pharoah Sanders ontdekte Smith de sound van de elektrische Fender Rhodes piano, die later zijn handelsmerk zou worden.

In het begin van de jaren ’70 startte Lonnie de band Lonnie Liston Smith & the Cosmic Echoes. Zij creëerden een nieuwe muziekstroming die bekend staat om zijn dromerige vocals en een boodschap van vrede en rust in hun teksten en songtitels. Het derde album Expansions, dat in 1975 werd uitgebracht wordt gezien als het album waarmee de band zich ècht op de kaart zetten. Het album stond hoog in de hitlijsten en de gelijknamige titelsong Expansions wordt gezien als een echte club-klassieker. In ’86 werd hier zelfs een remake van gemaakt door DJ Chris Paul. Lonnie Liston Smith’s muziek wordt nog steeds veelvoudig gesampled door artiesten zoals R&B en Soul zangeres Mary J. Blige (in Take Me As I Am) en de rapper Jay-Z (in Dead Presidents).

Deel: