Bobby Womack heeft onthuld dat hij lijdt aan de hersenaandoening Alzheimer. De 68-jarige Amerikaanse zanger, tekstschrijver en muzikant nam al in 1954 zijn eerste single op. Onlangs liet hij weten dat hij moete heeft om de titels van zijn nummers en de namen van de mensen met wie hij heeft samengewerkt te onthouden. Hij vertelde: “De dokter zei dat er tekenen van Alzheimer zijn, het is nog niet ernstig, maar het zal erger gaan worden”.

Bobby voegde toe: “Hoe bestaat het dat ik de nummers die ik geschreven heb niet meer kan herinneren? Het is zo frustrerend. Ik voel me niet meer compleet. Er komen negatieve gedachten in mijn hoofd en het kost me moeite om dingen te onthouden. Het meest beschamend is het feit dat ik klaar stond om Damon aan te kondigen, en ik zijn achternaam niet meer wist…”. Hiermee refereert hij mogelijk aan zijn aanwezigheid bij een awarduitreiking jongstleden september, toen hij Damon Albarn “Damon Osbourne” noemde.

Womack is in 2009 toegelaten tot de beroemde Rock and Roll Hall of Fame, dit na een carriere van ruim 50 jaar. Als gezegd releaste hij zijn eerste single al in 1954 onder de naam Curtis Womack And The Womack Brothers. Later noemden ze zich The Valentinos. De single, getiteld ‘Buffalo Bill’, kwam uit op het Pennant label, en was opgenomen toen Bobby pas 10 jaar jong was. De band werd ontdekt door soul pionier Sam Cooke, die hun beloofde dat hij ze met al zijn kennis en kunde zou helpen met hun carriere. Hij liet de band een contract ondertekenen bij zijn SAR label, en zijn beslissing om Womack te laten wisselen van gospel- naar popmuziek zorgde ervoor dat Womack’s vader hem er toe dwong om het ouderlijk huis te verlaten.

Sam Cooke overleed in 1964 waarna het ging rommelen in de band, en ze besloten om er mee te stoppen. Na de split besloot Bobby om sessie gitarist te gaan worden. Hij bracht solo materiaal uit, zijn meest memorabele release was ‘Across 110th Street’, de theme song van de in 1972 uitgebrachte film met dezelfde titel. Recentelijker was Womack gastartiest op het nummer ‘Stylo’, komende van het derde Gorillaz album ‘Plastic Beach’ en kondigde hij aan dat hij alweer bezig is met de opvolger van ‘The Bravest Man In The Universe’ getiteld ‘The Best Is Yet To Come’.

Alzheimer’s is de meest voorkomende vorm van dementie en naarmate de tijd verstrijkt wordt het erger, uiteindelijk met de dood tot gevolg. De eerste keer dat men het ondekte was in 1906, Alzheimer komt het meeste voor bij mensen die de 65 jaar gepasseerd zijn. Geleerden schatten dat in het jaar 2050 gemiddeld 1 op de 85 mensen aan deze ziekte zullen lijden.

Deel: