Helaas is onze regering niet bereid om door middel van financiële hulp het Metropole Orkest van de ondergang te redden. Staatssecretaris Dekker heeft dit laten weten. In de Tweede Kamer hadden andere partijen er op aangedrongen om een oplossing te vinden voor het financiëringstekort. Het orkest, dat gespecialiseerd is in pop- en jazzmuziek, had al eerder te lijden onder de bezuinigingen. Door het inkrimpen van het aantal musici konden ze doorgaan met de helft (3,5 miljoen euro) van hun toenmalige subsidie.

Dekker en de VVD zijn van mening dat het bedrag te hoog is. Wel zijn ze bereid om het orkest een financiële boost te geven van 8 miljoen euro, waardoor ze zelfstandig zouden kunnen worden. Dekker zegt het besluit te betreuren maar het is in deze tijd van bezuinigingen niet mogelijk om het orkest te blijven steunen. De directie heeft in een reactie laten weten dat zonder subsidie – ook in afgeslankte vorm – het orkest niet kan blijven doorgaan. De PVDA gaat onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn om het orkest van de ondergang te redden.

Het Metropole Orkest is afgelopen nacht opnieuw 2 maal genomineerd voor een Grammy Award. Het orkest kreeg de nominaties voor de cd die samen met Al Jarreau werd gemaakt: ‘Al Jarreau and the Metropole Orkest – Live’. De nominaties zijn in de categorieën ‘Best Jazz Vocal Album’ en ‘Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist(s)’. Deze nominaties voor het orkest zijn een unieke prestatie; er is geen artiest of orkest in Nederland met zo veel Grammy Award-nominaties. Het laat wederom zien waarom het Metropole Orkest wordt gezien als een van de beste orkesten ter wereld. De Grammy Award is de belangrijkste muziekprijs ter wereld en wordt begin volgend jaar voor de 55ste keer uitgereikt. Eens te meer een bewijs dus dat het Metropole Orkest NIET mag verdwijnen!!

Deel: