Pianist/componist Samuel Vriezen start succesvol crowdfundingsproject omtrent Tom Johnsons radicaal experimentele compositie The Chord Catalogue. De actie heet Support the Chords! en haalt in tweeënhalve week wereldwijd duizenden dollars op. Een unieke prestatie voor een dwarse pianist met een onspeelbaar geacht stuk.

Twee weken geleden is de Nederlandse componist, pianist en dichter Samuel Vriezen begonnen aan een crowdfundingsproject om een van de meest radicale en spectaculaire pianostukken ter wereld op CD te zetten: The Chord Catalogue (1985) van de Amerikaanse cult-componist Tom Johnson. Het stuk bestaat uit alle 8178 akkoorden die mogelijk zijn binnen één octaaf. Lange tijd waagde geen enkele pianist aan de instudering van het bizarre en veeleisende stuk en was Johnson, die geen virtuoos is, de enige die het stuk speelde. Maar vanaf 2002 heeft Samuel Vriezen bewezen dat het conceptuele stuk wel degelijk een hallucinante virtuoze ervaring biedt, en zich wereldwijd gemanifesteerd als de vertolker, tot groot genoegen van Johnson. Vriezen speelde het stuk in New York, Montreal, Wenen, Parijs en Amsterdam, en met elke uitvoering groeide het stuk qua subtiliteit en diepte. Dat proces moet nu een sluitstuk krijgen in de vorm van een CD.

Op die CD moet ook het stuk verschijnen dat Vriezen opdroeg aan Johnson, en dat hij schreef als reactie op The Chord Catalgogue: Within Fourths Within Fifths. Dit stuk volgt een min of meer soortgelijk uitgangspunt, maar klinkt heel anders. Waar The Chord Catalogue virtuoos, spectaculair en misschien een beetje krankzinnig klinkt, daar is Within Fourths/Within Fifths juist lyrisch en meditatief.

De CD zal verschijnen op het toonaangevende Duitse Wandelweiser-label voor experimentele muziek, van de Nederlandse componist Antoine Beuger. Vriezen wil via de crowdfundingswebsite Indiegogo (http://en.indiegogo.com/chord-catalogues) het benodigde bedrag van $8000,- bij elkaar halen. Hij maakte er samen met Tom Johnson een pitchfilmpje voor
(https://vimeo.com/user13628651/chord-catalogues). Voor voorfinanciers zijn er allerlei extra beloningen: van ‘geeky ringtones’, gesigneerde exemplaren en partituren, tot een heus live concert op een locatie naar keuze voor de meest gulle bijdragers. En de actie vindt weerklank: van de benodigde $8000,- was in de eerste week al bijna dan de helft opgehaald, en na twee weken zelfs veel meer dan dat. De bijdrages komen van over de hele wereld.

Deel: