Een beetje à la Crowded House, zo schreef de begeleidende brief bij de debuut-cd ‘About the Sun & How the Seasons Change’ van Pole Shift Survival Group. Een gedurfde uitspraak, maar of het ook zo is maken wij wel uit. Pole Shift Survival Group is een Utrechtse band met een Amerikaanse toetseniste en een Belgische percussioniste. En dat terwijl zanger Frosty nog met Keith Mina Caputo tourde, na diens transformering qua sexe en muziekstijl. Een interessante mix.

‘About the Sun & How the Seasons Change’ begint inderdaad met ‘Real’ met een directe referentie naar ‘Four Seasons in One Day’ van de Nieuw Zeelandse band rond de gebroeders Finn en het lijkt alsof de titel van de plaat diezelfde referentie heeft meegekregen. De plaat kabbelt door met een zelfde poppy sound, waarbij er wellicht nergens uitschieters zitten, maar de muziek van de band overal gedegen klinkt. Inderdaad, net zoals bij de al eerder genoemde Nieuw Zeelandse band.

Het is makkelijk om te vergelijken, maar als we dat dan toch doen mogen we ook The Beatles niet vergeten. Niet zelden klinken de Utrechters als de Fab Four in hun rustiger dagen en in de verte hoor je hier en daar een kleine hint naar Pink Floyd.

Leuke bonus bij de cd is de ‘Make your own Frostman’. Een aankleedpop van Frontman Frosty met een uitleg die je doorgaans alleen vindt in een klein elektronisch boek met op de voorkant een gele sticker met daarop: ‘Don’t Panic!’ Het bijbehorende nummer ‘Frontman’ is tevens het meest psychedelische nummer van de cd te noemen, hoewel niemand bang hoeft te zijn dat de luisterbaarheid van het nummer ver te zoeken is.

Pole Shift Survival Group noemt zichzelf een open source music group, waarbij iedereen kan aandragen en/of schrijven, maar ondanks die vrijheid is ‘About the Sun & How the Seasons Change’ vergeven van eenduidigheid. Rustig, bedeesd en nergens springt de band echt uit de band, of het zou op het schyzofrene ‘In Transit’ zijn. Soms zou je willen dat ze dat toch ergens wel een beetje deden, hoewel een degelijk debuut al niet eens voor iedere band is weg gelegd. Nee, het album is gewoon een net debuut waar weinig op af te dingen is. En het lijkt op Crowded House? Nou, dat maken wij wel uit. En dat is bij deze door ons uitgemaakt, het lijkt op Crowded House.
(7/10 (hoewel ze met een 42/100 ook tevreden zullen zijn)) (Coast to Coast)

Deel: