Het festivalseizoen zit er weer op. Als waardige afsluiter sloot Festyland in Volkel het buitenseizoen voor dit jaar weer af en natuurlijk op waardige wijze. Ruim 30.000 bezoekers trokken naar het Brabantse Volkel voor het állerlaatste grote muzikale openluchtevenement van dit jaar. Waar twee jaar geleden nog slechts 20.000 bezoekers afkwamen op het BZB-thuisfestival, is het in twee jaar 1,5 keer zo groot geworden.

Drie volle dagen festivalplezier trokken op de eerste dag zo’n 11.000 bezoekers naar het Brabantse, op zaterdag zelfs 13.500 feestgangers en op zondag toch nog zo’n 6000 festivalgangers naar de familiedag op Festyland. Het fesival had dit jaar drie podia meer dan vorig jaar en bood daardoor een veelzijdiger programma dan ooit tevoren. Meer dan 100 acts in tien tenten met hoogtepunten als DI-RECT, Fresku, Will and the People, Astroid Galaxy Tour, maar ook headliners op andere vlakken, als Dries Roelvink, Mental Theo, Dennis van der Geest, Gomes, Mooi Wark en vaste waarden WC-Experience en natuurlijk de BZB zelf.

FestyLand had dit jaar bovendien twee primeurs. Behalve het allereerste WK Apenkooi, zijn onlangs ook de gloednieuwe Festivalseizoen Awards in het leven geroepen, met door een publieksjury gekozen winnaars:
-in de categorie Hottest Live: Heideroosjes
-in de categorie Hottest DJ: Afrojack
-in de categorie Hottest Live New: Mr. Polska
-in de categorie Hottest DJ New: Yellow Claw
-in de categorie Hottest Moment: Mumford & Sons ft. Bruce Springsteen @ Pinkpop
De uitreiking van de festivalseizoen Awards vindt binnenkort plaats in De Pul Uden.

Verrassende optredens waren er van King of the Bongo, coverband in de grote Jupiler-tent, die Manu Chau helemaal deed vergeten, maar ook Badness, de Madness-coverband in de Eetertaintent. De oude skasters uit Engeland lieten het jonge volk op Festyland een waardig poepje ruiken. Ook Automatic Sam, in de ‘Rock-in-stock’-tent, die strakker speelden dan verwacht en al op de affiches stonden van de Zwarte Cross en Paaspop, was een aangename afwisseling op rockgebied. De mannen hebben nog slechts het wachten op een hit en een headlinertour op de vaderlandse festivals is een feit.

Het was echter niet alleen het rockgeweld dat de klok sloeg. Dance-liefhebbers kwamen in de Dance Palace en de Jupiler Ballroom gretig aan hun trekken. DJ’s als Tony Star (Sterretje), DJ Jerome, Dennis van der Geest en Mental Theo wisselden in die laatste af met een act als Dries Roelvink… Een vreemde eend in de bijt in de tent, die wellicht beter in de Eetertaintent geprogrammeerd had kunnen worden. Hoewel er natuurlijk ook gegeten moest worden, en dat kon perfect in de goed georganiseerde vreetschuur op Festyland. Waar festivalvoedsel vaak gereduceerd wordt tot halfbakken kartonnen pizza’s en frietjes waarvan de eetlust je snel vergaat, was het ditmaal op Festyland perfect geregeld. Snelle Jelle, die in de ‘Spektakulair’ stond te hippen met zijn draaitafels, had qua naam zeer zeker de leiding in handen qua voedselproductie, waarvoor een groot compliment ditmaal!

Het gehele festival stond ook dit jaar bol van de gezelligheid en niet zelden hoorden we een doorgewinterde festivalganger tegen zijn vrienden roepen: “Damn, Lowlands is gewoon echt te groot geworden om gezellig te zijn, Festyland is het nieuwe Lowlands!”, en zo is het ook. Geen podium lag verder dan kruipafstand, de toiletten waren gewoonweg goed verzorgd (en relatief netjes!) en lange rijen of ophopingen waren zelden tot nergens te bekennen. Dat maakten we niet eerder mee dit festivalseizoen. Festyland is dan ook eerder een mega-dorpskermis met veel muziek dan een minifestival; Goed, de kermisattracties voerden dan (gelukkig) niet de boventoon en aan muziek was er meer dan wat dan ook geen gebrek, het Brabantse goedgemutste leek (gelukkig?) nog niet echt doorgedrongen te zijn boven de grote rivieren, wat het ons-kent-ons gehalte op het Volkelse festival dan ook zeker ten goede kwam.

Neen, mega-namen zoals de mega-festivals ze programmeren hoef je op Festyland niet te verwachten, maar dat is ook niet de opzet van het feestje in Volkel. De opzet, een gezellig festival dat niet uit zijn voegen barst qua drukte en gezeik en het gewoon oer-BRabants gezellig maakt… Daar is er maar één van in de wereld die dat voor elkaar krijgt!

Deel: