'Sugar baby love', 'Your baby ain't your baby anymore' en 'Tonight' waren een paar hits van de 70's groep The Rubettes, welke ik vorige keer in Do you remember …. besprak. Vandaag ga ik terug naar de 50's met een duo welk bekend stond door hun harmonieuze zang en met hun door de rock & roll, country en  popmuziek beïnvloedde liedjes. Deze keer in 'Do you remember ….. The Everly Brothers'.

De twee broers, Phil en Don Everly – zoons van Ike en Margaret Everly – kwamen door hun muzikale ouders al vroeg in aanraking met de muziekwereld. Halverwege de 40's trad de familie al op in een Amerikaans radioprogramma. Zo'n tien jaar later gingen de broers hun geluk beproeven in de country hoofdstad Nashville, alwaar ze hun eerste single onder begeleiding van country-legende Chet Atkins opnamen. Deze single flopte volledig, waarna ze onder contract kwamen bij het Cadence Records-label. Hun debuutsingle op dit label, getiteld 'Bye Bye Love' werd in 1957 direkt een enorme hit voor de broertjes. Na 'Bye Bye Love' volgden er mede dankzij de tekstschrijvers Boudleaux en Felice Bryant en producer Archie Bleyer nog een aantal grote hits, waaronder 'Wake Up Little Susie', 'Claudette' (Roy Orbison), 'Bird Dog', 'Till I Kissed You' en 'All I Have to Do Is Dream'.

Na het ondertekenen van een contract bij het net gestartte Warner Bros. Records, behaalden ze daar al snel hun eerste hit, 'Cathy's Clown'. Ook bij dit label scoorden Don en Phil een aantal grote hits, waaronder 'Lucille', 'Ebony Eyes' en 'Crying in the Rain'. Grote commerciële successen werden vanaf 1962 niet meer gehaald, dit ondanks het feit dat de broers er op het artistieke front er alleen maar op vooruit gingen. In 1966 namen ze een album op met de Britse band The Hollies getiteld 'Two Yanks in England'. Het album 'Roots' (1968) word beschouwd als een klassieker, dit omdat het album veel betekend heeft en van grote invloed was op de country rock. Helaas zorgde het dalende succes ervoor dat Don en Phil in 1973 besloten om de sporen aan de wilgen te hangen.

Beide heren gingen solo, maar het succes bleef uit. In 1083 besloten de broers om toch maar weer samen te komen met concerten in de Royal Albert Hall, bijgestaan door onder andere de meestergitarist Albert Lee. Het duurde tot 1984 eer er weer een nieuw album van de heren uitkwam, getiteld 'EB 84', geproduceerd door niemand minder dan Dave Edmunds. Hun laatste redelijk grote hit 'On the Wings of a Nightingale' dateerd uit datzelfde jaar, het werd geschreven door ex-Beatle Sir Paul McCartney. 'On the Wings of a Nightingale' was gelijk hun laatste succes, en sinds 1988 is het akelig stil rond Don en Phil. Wel lieten de broers zich horen op diverse albums van andere artiesten, zo verzorgden ze de achtergrondzang tijdens Paul Simon´s nummer ´Graceland´. 

Deel: