Kings of Convenience stond niet alleen in een uitverkocht Paradiso, ze waren zelfs even trending topic in Nederland op Twitter. Veel mensen moet gedacht hebben, wie? Maar Kings of Convenience staat al sinds 1999 op de bühnen. Het Noorse duo, Erlend Øye en Eirik Glambek Bøe, brachten hun debuutalbum ‘Quiet is the New Loud’ uit in 2001. Sinds dat moment volgde er nog twee andere albums, ‘Riot on a Empty Street’ (2004) en ’Declaration of Dependence’ (2009). Het is dus al een tijdje geleden dat het laatste album is uitgebracht.

Het Noorse duo is in Nederland voor twee verschillende optredens. Bij één optreden spelen ze vooral de bekende nummers, een A-sides concert. De dag erna volgt een B-sides concert in de kleine zaal van het Paradiso. Beide concerten waren binnen een dag uitverkocht, tot verbazing van de band zelf. Tijdens het optreden van vanavond, het A-sides concert, zegt de band met enige verbazing: “Hebben jullie niet in je agenda gekeken? Het is Pasen! Zelfs ik keek later in mijn agenda en dacht: Oeps, Pasen.” Maar de band kon er hard om lachen en waardeerden de fans, die op de dag zelf hun kaartjes hebben gehaald. Het laat zien dat we vanavond te maken hebben met de hardcore fans.

Als het Noorse duo het podium oploopt wordt er luid gejoeld door het publiek. Het duo start de set met het rustige ‘My Ship Isn’t Pretty’. Het duo laat zien dat je niet veel meer nodig hebt dan twee akoestische gitaren. Het nummer zorgt voor kippenvel. De zaal is doodstil en luistert naar de prachtige melodieën. Het is prachtig om te zien hoe dit duo op elkaar is ingespeeld.

Naast de prachtige gitaar melodieën, is het duo ook nog eens geestig. Er is interactie, niet alleen tussen de nummers door, ook tijdens de nummers. Tijdens het nummer ‘Know-How’ worden de dames gevraagd om de zang van Feist te vervangen. De dames zingen mee, zoals alleen dames dat kunnen doen. Het klinkt melodieus en sereen. En dankzij de dames in de zaal krijgt het nummer een speciaal tintje.

Maar er zijn nog meer speciale verrassingen tijdens het optreden. Hoewel het duo merendeels gebruik maakt van akoestische gitaren staan er ook nog een drumstel en basgitaar. Na een uur is er nog steeds niets gedaan met deze extra instrumenten, maar dan komt opeens de aap uit de mouw. Na een introductie van Erlend Øye komt opeens de helft van de Utrechtse band GEM het podium op. Øye verteld erbij dat dit eigenlijk een experiment is, want ze kennen elkaar welgeteld 6 uur. Toch is het publiek razend enthousiast als GEM het podium opkomt.

Samen spelen ze het nummer ‘Boat Behind’. En hoewel dit een experiment is, klinkt het fantastisch! Het laat ook meteen zien wat voor band Kings of Convenience is. Het gaat om muziek spelen en ze laten ieder van de gasten een solo doen. Iedereen heeft er zin in en het publiek zingt tijdens het nummer luidkeels mee. Ook speelt GEM mee met één van de grootste hits van Kings of Convenience ‘I’d Rather Dance With You’. Als Øye zingt: “Let your hips do the talking” en “Get into the swing” is het duidelijk. Er moet gedanst worden en Øye neemt het voortouw zoals alleen hij kan doen. De show eindigt met een remix die gemaakt is door een Noorse DJ. Het duo speelt met de remix mee en sluit de avond af met een dansplaat, want het is tenslotte zaterdagavond.

Kings of Convenience is niet alleen een band voor een rustige avond met akoestische gitaren. Ze weten precies wanneer ze de beuk erin moeten gooien en dat heb ze vanavond weer eens bewezen. Er schuilt live veel meer achter Kings of Convenience dan je zou denken.

Deel: