Met negen nominaties voor een Cesár is het in Frankrijk in ieder geval de film van het jaar 2011 geworden. De film over een Senegaleer die de verzorger wordt van een aan een rolstoel gekluisterde Franse miljonair draait sinds afgelopen donderdag in de Nederlandse bioscopen. Het aangrijpende en waar gebeurde verhaal is de aanleiding tot dito filmmuziek en vanzelfsprekend is de soundtrack niet minder aangrijpend.

‘Intouchables’ is een typisch soundtrack-album; compleet onsamenhangend voor wie de film niet zag, maar herbelevend voor wie er al wel van genoot. Met bekende tracks van Earth, Wind & Fire (‘September’, ‘Boogie Wonderland’), maar intrigerender zijn de nummers van Ludovico Einaudi. Kenners kennen de muziek van de van oorsprong Italiaanse componist misschien al van het autoprogramma ‘Top Gear’, de meesten zullen nog moeten wennen aan zijn naam. Maar wie Einaudi dan eindelijk ontdekt, is verkocht.

Neem daarbij George Benson’s ‘The Ghetto’ en Nina Simone’s ‘Feeling Good’ en je zal begrijpen dat ‘Untouchables’ je meeneemt naar al het goede van verschillende stijlen muziek. Zeker een aanrader voor liefhebbers van 70’s soul, maar ook van die van Yann Tiersen (Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain).

De opbouw van de soundtrack is als in een film behoort: opbouwend, aanmatigend en misschien net als in de film: opbeurend. Waar men in het begin een drama verwacht, eindigt in een fleurige mix van komedie, plezier en feest. En zo hebben we het graag. (8/10) (TF1 Musique/Bertus)


Deel: