Zelfs de kandidaten die meedoen met het Nationaal Songfestival zetten vraagtekens bij de opzet van de finale, vanavond. In de halve finale, eerder op de avond worden kandidaten in een sing-off tegenover elkaar gezet. Drie van de zes kandidaten gaan daarna door naar de finale. Het systeem van de sing-offs lijkt sterk op de battles bij The Voice of Holland. Het is dan ook geen toeval dat vier van de zes deelnemers uit de talentenshow van John de Mol komen.

Deelnemers zelf twijfelen enorm aan de opzet. RaffaĆ«la Paton noemt het een “rare strijd”, terwijl mede-kandidaat Tim Douwsma vreest dat juist de beste liedjes het tegen elkaar moeten afleggen in de halve finale. Ook Joan Franka noemt de battles raar en een te grote overeenkomst met The Voice of Holland. Het publiek bepaalt voor 50% wie er na de battles doorgaan naar de finale.

De overige 50% wordt bepaald door een vakjury, die wonderwel bestaat uit Afrojack, Ali B., Stacey Rookhuizen, Jeroen Nieuwenhuize en Carlo Boszhard. Een onconventionele jury, waarbij velen al vele jaren in dienst zijn, of goede contacten hebben met John de Mol. In de finale zullen de kandidaten zelf moeten uitmaken wie van de drie finalisten door mag naar het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan, in mei aanstaande.

Deel: