De échte Beatles heb ik nooit in levende lijve mogen bewonderen, maar met the Bootleg Beatles heb ik toch een idee hoe het toen geweest moet zijn. Deze Beatles tributeband ontstond ooit uit een musical over The Beatles en draait inmiddels alweer 30 jaar mee -langer dan the Fab Four zelf. Vanavond nemen ze ons mee langs een paar hoogtepunten van het omvangrijke oeuvre van The Beatles. De belangrijkste platen (Help!, Sergeant Peppers Lonely Heart Club Band en Abbey Road) en grootste hits (Yesterday, I Want To Hold Your Hand) passeren de revue. Waar nodig schakelen ze strijkers, blazers of een brandweerbel bij.

Dat alles doen ze in stijl, mét bijpassende kostuums. Van het sobere zwart van de begindagen naar de kleurrijke uniformen van Sgt. Peppers en The Magical Tour tot de lange haren en snorren. Ook in mimiek en beweging doet iedere Bootleg z’n best om zijn origineel zo dicht mogelijk te benaderen. Zo is Bootleg John een beetje rebels en draagt hij zijn uniformjasje open en lijkt de schutterige verlegenheid van Bootleg Paul net echt. En ja, The Bootlegs klinken ook net echt, met uitzondering van Ringo, die gelukkig alleen maar ‘With A Little Help Of My Friends’ mag zingen.

Nét echt, daar draait het natuurlijk om. De Bootleg Beatles komen een heel eind. De beelden op de achtergrond hadden de echte Beatles natuurlijk niet, maar dragen juist bij aan het scheppen van een sfeer. De paar anachronistische grapjes van Bootleg George (“You can take pictures but not with a digital camera because they haven’t been invented yet”) ademen de snaakse humor van de echte Beatles. Het enige wat veranderd is, zijn wij. Nu geen gillende tienermeisjes meer, maar jong en oud door elkaar. Vader en dochter bijvoorbeeld, waarbij nog maar de vraag is wie de grootste fan is. Destijds in de Blokkerhal was het gillen, dringen en flauwvallen, nu facebooken we in de pauze dat The Bootleg Beatles super zijn. We beginnen op stoelen en komen daar pas na herhaaldelijke aansporingen vanaf – om een beetje mee te zwaaien, de een iets strammer dan de ander. Maar The Bootleg Beatles zouden The Bootleg Beatles niet zijn, als ze het publiek niet toch mee kunnen krijgen. Bij bijna-uitsmijter ‘Hey Jude’ na-na-naat de hele zaal mee. En dát is bij de echte Beatles waarschijnlijk nooit gebeurd.



Foto’s (c) 2012 Armelle van Helden

Deel: