‘Old Ideas’, het nieuwe studio album van Leonard Cohen, heeft in de week van release alle records gebroken. De zanger, die al sinds 1967 actief is, had tot voor kort nog nooit de nummer 1 positie in de Nederlandse hitlijsten gehaald. Zijn vorige studio album, ‘Dear Heather’, dat acht jaar geleden uitkwam, bereikte de 34e positie; en tot nu toe waren zijn enige twee top 10 noteringen de live opname ‘Live in London’ uit 2009 en ‘Songs Of Love And Hate’ uit 1971.

Deze week schrijft Cohen echter geschiedenis: ‘Old Ideas’ heeft met ruime afstand de toppositie in de Nederlandse charts ingenomen. Dit album, wat dus zijn eerste nummer 1 in Nederland markeert, wordt door velen omschreven als zijnde zijn laatste album, waarmee de Canadese meester zijn huzarenstukje tot het laatst zou hebben bewaard. De indringende muziek, poëtische songteksten en diepgaande emotie maakt dan ook meer dan ooit de sterfelijkheid van deze held duidelijk.

En dit terwijl Cohen eigenlijk al met pensioen was – hij heeft ondertussen de respectabele leeftijd van 77 bereikt. Dit maakt hem ook meteen de oudste levende artiest die ooit in ons land een nummer 1 album heeft gehad. Om maar af te sluiten met de woorden van Cohen zelf, waarmee hij ‘Old Ideas’ beëindigd: “Coming to the end of the book… but not quite yet.. Maybe when we reach the bottom.”


Deel: