Op donderdag 2 februari in het Chassé Theater te Breda (aanvang 20.30 uur), vrijdag 3 februari in de Concertzaal in Tilburg (20.30 uur), zaterdag 4 februari in Theater de Lievekamp in Oss (20.15 uur) en op zondag 5 februari in Muziekgebouw Eindhoven (14.15 uur) speelt Het Brabants Orkest onder leiding van de Tsjechische dirigent Thomáš Hanus een kleurrijk romantisch programma met Smetana’s Ouverture De Verkochte Bruid, Rimsky-Korsakovs Shéhérazade en het Vioolconcert van Max Bruch. Solist is de Belgische violist Yossif Ivanov.

Yossif Ivanov is met zijn 25 jaar inmiddels de jongste docent viool ooit aan het Conservatorium in Brussel. Sinds hij in 2005 de tweede prijs en de Publieksprijs won tijdens de Koningin Elizabethwedstrijd geldt hij als een van de grootste aanstormende talenten van zijn generatie. Bij Het Brabants Orkest was hij in 2008 voor het eerst te gast met het Vioolconcert van Sibelius. In 2010 speelde hij het Eerste vioolconcert van Sjostakovitsj. Nu komt hij terug met wederom een groots werk: het Vioolconcert van Max Bruch. Met zijn visie op deze klassieker zal Ivanov de frisheid van de onbevangen jeugd terugbrengen in het werk.

Naast deze belangwekkende vertolking is ook de lezing die de Tsjechische dirigent Thomáš Hanus zal geven van Rimski-Korsakovs Shéhérazade een uitvoering om naar uit te zien. Het werk waarin Rimski-Korsakovs kleurrijke orkestratie en zijn belangstelling voor de Oriënt op de best mogelijke wijze verenigd is behoort niet voor niets tot zijn bekendste partituren. Hanus, die sinds hij in 1999 de Internationale Dirigenten Competitie in Katowice won uitgegroeid is tot een van de belangwekkendste Tsjechische dirigenten van dit moment, legt met zijn frisse kijk op de noten vele ongehoorde details bloot. Een concert waarmee de jongere generatie zich zelfverzekerd het IJzeren repertoire toe-eigent.

Deel: