Over Ierland wordt wel eens gezegd dat je er geen straat kunt uitlopen zonder over een muzikant te struikelen. Het land heeft dan ook al behoorlijk wat grote namen voort gebracht, denk bijvoorbeeld aan Damien Rice, Ronan Keating en U2. De jongste telg die we hieraan mogen toevoegen is singer songwriter James Vincent McMorrow. Hij heeft in Nederland nog geen hits gehad en in Amsterdam heeft hij pas twee kleine shows gedaan. Waar anderen in zijn situatie moeite zouden hebben met het vullen van een kleine zaal, weet McMorrow Paradiso uit te verkopen. Wat is zijn geheime wapen?

Iedereen die McMorrows debuutplaat ‘Early in the Morning’ al een keer heeft opgezet, weet dat die laatste vraag retorisch is. De Ier, die steevast met zijn kopstem zingt, kwam met een achterstand het podium op. Neeskens, de Nederlandse Fransman die in zijn voorprogramma stond, had de aandacht van het publiek niet kunnen vasthouden. De zaal was al verandert in een orkest van stemmengeluid waar menig café voor onder zou doen. Maar James Vincent McMorrow had slechts een paar noten nodig om de zaal muisstil te krijgen. Dan heb je klasse.

Het vergaat de Ier dan ook niet slecht. Twee jaar geleden moest hij door geldnood toevlucht zoeken in een huisje aan de zee, waar hij vijf maanden gratis kon verblijven. Hij leerde zichzelf om diverse instrumenten te bespelen en nam in zijn eentje de liedjes voor het album ‘Early in the Morning’ op. Hiermee wist hij via internet aandacht te vergaren. Afgelopen jaar werd zijn album zelfs het vierde meest geblogde album in de Verenigde Staten en Canada. En sinds kort kan hij zichzelf zelfs een vijfkoppige band veroorloven.

 

Daar moet McMorrow duidelijk nog even aan wennen. Iedere keer wanneer de band een klein foutje maakt, kruipen zijn wenkbrauwen even naar elkaar toe. Desalniettemin speelt zijn band, net als hijzelf, erg goed. Vooral de enige vrouw in zijn band maakt indruk, die met haar bloedmooie stem doet denken aan het duo dat landgenoot Damien Rice jarenlang met Lisa Hannigan vormde. Maar overtreffen doet ze McMorrow niet, die schijnbaar moeiteloos zijn lippen in een O-vorm beweegt en als een soort stofzuiger alle aandacht naar zich toe zuigt en het publiek snakkend naar zuurstof achterlaat. Gaat dat zien!

 

 




Foto's (c) 2012 Armelle van Helden

Deel: