Man Without Country is een duo uit Zuid-Wales dat met ‘King Complex’ hun eerste professionele werk heeft afgeleverd. Het is een EP, dus nog geen volledig album, maar normaal gesproken vormt de EP een opstapje voor een later album. Met behulp van M83 en Sigur Ros producer Ken Thomas is het duo gekomen tot zes nummers die te beschrijven zijn als ogenschijnlijke introverte shoegaze, wat ook plotseling kan omslaan in het tegenovergestelde. Een vrolijke noot is ver te zoeken op dit album, het is één en al wrok en de hoogtepunten zijn de momenten dat dit omslaat in woede.

Dat laatste blijkt in het nummer ‘Iceberg’, waar de zanger op een gegeven moment griezelig monotoon zingt: “You have no faith and no backbone. God I hope you die alone”, maar dankzij die woede (die volgens de zanger oprecht is) is dit wel een nummer geworden die ik zonder twijfel veruit de beste vind. Wat betreft de overige nummers zijn er slechts twee die een basis vormen voor een later album. ‘Ebb & Flow’ is een redelijk nummer, dat helaas anderhalve minuut te lang doorgaat. Ook het titelnummer is niet slecht, maar door de gebruikte beats lijkt het meer op een mislukte breakbeat remix van een verder sterk nummer. In plaats van een zeer zwakke remix van dit nummer op deze EP te plaatsen had Man Without Country dus beter voor een beatloze versie van dit nummer kunnen kiezen.

Een EP kan in het teken staan van experiment of als klein opstapje naar een later album, maar dit materiaal van Man Without Country is alleen voldoende voor een single. Slechts één (heel) goed nummer is te weinig voor een EP. Een sterk album lijkt op dit moment dus nog mijlenver weg; met bittere teksten kan je misschien prima een dichtbundel vullen, maar voor een album moet het muzikaal ook kloppen. Helaas. (4/10) (V2/Co-Op)

Deel: