Zangeres Sara Johnston, een nicht van Heather Nova en tevens tweede stem bij Heather zelf, mag het langzaam binnendruppelend publiek opwarmen. Zij begeleid zichzelf op de gitaar, waar ze bij tijd en wijle stevig op los ramt. Het publiek heeft nog veel met elkaar bij te kletsen, waardoor Sara amper boven het geroezemoes uit komt met haar rustige liedjes. Er verschijnt een microfoonstandaard met witte lelies er om heen gedrapeerd, waarvan de geweldige geur de eerste zeven rijen het dichtst bij het podium bedwelmt.

In deze geurige sfeer komt Heather Nova op, gekleed in een dun jurkje (buiten is het 3 graden). Zij is blij dat ze weer in Nederland is, wat is het toch een leuk land! Al wat Heather nodig heeft, is respect, liefde en geluk (”All I Need”). En dat is wat de zaal haar geeft: het publiek is stil, de aanbidding is groot, in ieder geval bij de voorste rijen. Zowel Heather Nova als Sara lopen op blote voeten (wat een trend lijkt te zijn bij de concerten die ik de laatste tijd bezoek. Michael Franti liep ook de hele tijd op blote voeten, zelfs ‘off stage’). Wát een stem heeft Heather Nova, zo zuiver en helder, geweldig.

De tweestemmigheid met Sara geeft de zang nog meer diepte. Bij het lied “The Good ship ‘Moon’”, waar zij achter de piano plaats neemt , geeft Heather Nova uitleg. Zij woonde vroeger op een boot die haar vader zelf gebouwd heeft. Helaas is deze boot gezonken. Ze is iets aangedaan, en de emotie die dit lied teweeg brengt, maakt dat je in de zaal een speld kunt horen vallen. De afstand tot het publiek wordt nu immens klein. Helaas wordt deze afstand direct daarna weer groter. Aan het eind komt Heather nog maar liefst twee keer opnieuw het podium op, en brengt de eerste keer de liedjes ‘Fool for You’ en ‘Walk this World’ ten gehore, waarna zij afsluit met ‘Sugar’: “When the love is gone, where will I go?”

Ook speelt Heather Nove nog op Crossing Border in Den Haag, waar opnieuw liefde overgebracht zal gaan worden aan de zaal. Elke keer als ik een witte lelie zie en/of reuk, zal er een flashback langs komen van het concert van Heather Nova langs, wat zeker geen straf is!

Foto’s (c) 2011 Armelle van Helden

Deel: