Het podium is vanavond beter gevuld dan de zaal. Maar liefst zes man staan op de kleine verhoging in het sfeervolle Bitterzoet. Dat de ruimte voor hen maar voor de helft gevuld is, lijkt Casiokids niks te deren. Het Noorse zestal vermaakt het publiek met een mix van synthpop en een droge vorm van humor. Zo ligt er op één van de keyboards een sambabal in de vorm van een onrijpe rode paprika. Het publiek kan het wel waarderen. Casiokids verzorgt een avondje vrolijkheid.

Casiokids, dat in 2005 in Bergen werd opgericht, wordt door velen gezien als een van de grote muzikale beloften uit Noorwegen. Toen de popband a-ha vorig jaar geldprijzen uitdeelde voor de meest belovende muzikale exportproducten van Noorwegen mocht Casiokids maar liefst een miljoen Noorse kronen (ongeveer 130.000 euro) in ontvangst nemen. Ook buiten Noorwegen blijft de band niet onopgemerkt. Zo werd het nummer “Fot i hose” opgenomen in de soundtrack van voetbalspel Fifa ’10.

De opvallende combinatie van opzwepende synthpop met de hoge stem van zanger Ketil Kinden Endresen krijgt al gauw wat heupen in beweging. De band bewijst ook over Multi-instrumentalisten te beschikken. De gitarist en de twee toetsenisten verwisselen regelmatig van plaats, soms zelfs tijdens een nummer. En terwijl de bassist een groene plectrum tegen zijn bezwete voorhoofd plakt, wordt de rood-groene paprika door een collega vrolijk heen en weer geschud.

Maar er waren ook minpuntjes. Zo maakt Casiokids regelmatig gebruik van samples. Te regelmatig. Terwijl de band over zowel een drummer als een percussionist beschikt, worden sommige liedjes ingezet door een drumcomputer. Ook de Afrikaans klinkende achtergrondzang in “En vill hest” blijkt vooraf opgenomen te zijn. Daarnaast zit er maar weinig variatie in de muziek. Na verloop van tijd gaat dat een beetje vervelen. Jammer!

Volgend jaar zal de Noorse band het derde studioalbum (“Aabenbaringen over Aaskommen”) uitbrengen. Wij zijn er heel benieuwd naar, want ondanks dat Casiokids potentie heeft, zijn ze er nog niet. Het is nu tijd dat het Noorse zestal de hoge verwachtingen gaat waarmaken. Wij hopen op een tikkeltje meer variatie. Wij hopen op een glanzende, volgroeide, rode paprika.

Deel: