altIn 2006 stond deze man nog voor twaalf man in de 013 (in jawel, Tilburg), ditmaal speelt hij in samenwerking met het Noord Nederlands Orkest een integrale uitvoering van zijn veelgeprezen album ‘Heartland’ in de stadsschouwburg. Deze vioolvirtuoos en componist kan het best worden beschreven als Sufjan Stevens met een groter stembereik en met meer violen tot zijn beschikking.

Vrij verlegen komt de man die al een Polaris prijs op zak heeft het podium op gelopen. Hij verzoekt mij en de rest van het publiek om niet te klappen. Om afleiding te voorkomen, verklaart hij. De echte reden dat hier om wordt gevraagd, naast dat het natuurlijk een orchestraal stuk is is dat het een speciaal album betreft. ‘Heartland’ is een zogenaamd concept album, dat wil zeggen dat het een verhaal vertelt. Een verhaal over de persoon Lewis, die zich gaanderwege het album beseft dat hij slechts een verzinsel is, een persoon bedacht door de schrijver Owen Pallett. Dit schiet bij hem in het verkeerde keelgat, deze emoties worden prachtig geillustreerd door zowel het klassieke orkest als de moderne popstijl die daar door de 31-jarige Canadees aan is toegevoegd.

{slide=Owen Pallett – ‘Lewis Takes Off His Shirt’}http://www.youtube.com/watch?v=7G-cqAehehA{/slide}

altVanaf het begin is direct duidelijk dat deze man meer doet dan slechts viool spelen. Met behulp van een pedaal neemt hij loops op, gespeeld door viool, keyboard en stem. Tijdens de twaalf nummers die het optreden telt komen alle talenten van zowel het orkest, de drummer, de gitarist en natuurlijk violist Owen zelf aan bod. De percussie speelt heel mooi in op de opbouw in spanning en verhaal die het album levert en de gitaar geeft de geluiden die een viool nou net niet kan produceren. Al komt de virtuoos daar een heel eind mee, de viool werd zowel op de klassieke wijze als op gitaarwijze bespeeld. Hier wordt zijn stem aan toegevoegd, met een enorm bereik. Duidelijk is te horen dat deze op de cd opname nauwelijks is aangepast

Na het slotnummer, waarin personage Lewis zich onder krachtig spel na een verwoede strijd neerlegt bij zijn lot ontvangt het voltallige podium een welverdiende staande ovatie. Direct daarna gebaart Owen het publiek weer te gaan zitten voor een toegift. Deze bestond uit twee nummers van het album waarvoor hij zijn Polaris prijs won, ‘He Poos Clouds’. Vervuld van magie verlaat ik de schouwburg, een ervaring rijker! (voor wie Owen Pallett en het Noord Nederlands Orkest live willen zien kunnen 10 oktober in de Oosterpoort in Groningen terecht en 11 november Catharinakerk in Eindhoven)

Deel: