Het Amerikaanse cultuurmagazine Flavorwire heeft een onderzoekje gedaan naar welke artiesten het meest overschat zijn als het gaat om hun tekstuele bijdragen aan de muziek. Goed, artiesten als Marco Borsato, K3 en de Gebroeders Ko kunnen we niet verwachten in een lijstje uit de Verenigde Staten, maar uiteindelijk is er toch een bijzondere top 10 uitkomen, die we jullie niet willen onthouden.

10 Bob Dylan: Vorige week stond de zanger nog in een uitverkocht Ahoy, samen met Dire Straits frontman Mark Knopfler. Naderhand waren veelgehoorde reacties dat de stem van de legende zo slecht was dat hij beter kon stoppen met optreden. Zijn teksten waren vrij onverstaanbaar en misschien was dat wel de reden waarom Dylan toch altijd nog zoveel succes heeft.

9 Chris Martin: Wij hebben nooit begrepen waarom de frontman van Coldplay zo succesvol is. Natuurlijk heeft Coldplay de nodig de hits gehad, maar uiteindelijk zal dat niet zijn vanwege de briljante teksten. Laten wij het houden op een combinatie van stem en muziek.

8 Robert Plant: De zanger van Led Zeppelin wordt geroemd om zijn krachtige stem en enorm bereik. Tezamen met het sublieme gitaarspel van Jimmy Page zal dat de reden zijn van het succes van de band, want aan de mysterieuze teksten zal het niet gelegen hebben. Onnavolgbaar, maar een stem om van te smullen.

7 Jim Morrison: Over de doden niets dan goeds, wordt altijd wel gezegd. Op 27-jarige leeftijd overleden, veel te jong, maar misschien was zijn faam vele malen minder geweest als hij langer was doorgegaan. Waarschijnlijk gingen mensen dan meer naar zijn teksten luisteren en wees eerlijk, die waren door het vele drank en drugsgebruik niet te begrijpen.

6 Conor Oberst: Vreemd dat er zoveel singer-songwriters in de lijst staan, Conor is er ook weer zo een. Zijn het juist niet de singer-songwriters die in feite juist geroemd worden om hun sterkere teksten? Deze Amerikaan maakt er echter een ratjetoe van, jammer…

5 Matt Bellamy: De zanger van Muse is ook al weer zo’n duidelijk voorbeeld van tekstschrijvers die het denken te kunnen, maar er doorgaans een ratjetoe van maken. De muziek van Muse is inovatief, het samenspel subliem, maar als ze van Muse een instrumentale groep zouden maken zou niemand Bellamy’s teksten missen.

4 Bernard Sumner: Toen Joy Division overging naar New Order stapte Sumner ver naar voren. Er veranderde misschien niet heel erg veel, maar de teksten die Sumner schreef konden er niet voor zorgen dat New Order net zo’n status kreeg als Joy Division. De muziek was vernieuwend, de nummers verrassend, maar de teksten van Bernard Sumner zijn van veel mindere kwaliteit dan die van zijn naamgenoot Gordon Sumner.

3 Serj Tankian: De frontman van System of a Down heeft de afgelopen jaren enkele soloprojectjes uitgebracht die minder zijn ontvangen dan zijn werk met de band. Niet vreemd, want door dat ge-experimenteer zijn de kenners er achter gekomen dat Tankian’s stem misschien wel fantastisch is, maar zijn rustiger nummers geven duidelijk weer dat zijn teksten dat niet zijn.

2 Paul Banks: Met zijn band Interpol heb ik persoonlijk heel weinig, Vreemde onsamenhangende teksten, hoewel het muzikaal soms nog wel te pruimen is. De wanna-be poëet Banks geeft een aardige poging, maar wordt door velen zwaar overschat. Moge dat duidelijk zijn.

1 Lou Reed: Reed brengt morgen een album samen uit met Metallica, maar volgens de zelfbenoemde kenners zijn de teksten van de zanger zwaar overgewaardeerd. Reed heeft misschien wel enkele supernummers uitgebracht, over het algemeen zijn zijn teksten van minder niveau. Slechts de briljantjes worden onthouden, maar voor wie verder luistert, weet dat Lou Reed zwaar is overgewaardeerd.

Deel: