Waar dag één voor velen nog een beetje inkomen was, bleek de tweede dag van Festyland in Volkel helemaal volmaakt te zijn. Veel festivalbezoekers waren na een fris nachtje op de camping weer verrast door het stralende weer, en voelden zich op Festyland de koning te rijk. Het weer zat dan ook wederom enorm mee, en voor een weekend in oktober was het dan ook bijna onwerkelijk zomers te noemen. Het was dan ook een van de oorzaken dat de goede sfeer er dan ook snel in zat.

Ex-Krezip-mannen Guild of Stags trapten dag twee af in de Pul-Fiction tent, geprogrammeerd door het Udense poppodium De Nieuwe Pul. Met namen als Destine, Krystl, Memphis Maniacs, Chef’Special, Baskerville en Krach verKracht (Krach die hun eigen nummers in een fout trancejasje giet) was de tent een van de grote trekkers van deze dag. Dat Krach verKracht niet helemaal aansloeg bij het publiek dat toch wat anders verwachtte, was slechts een kleine domper op de geweldige programmering van de tent die eigenlijk te klein was voor de acts die er stonden.

De Rocktober-tent van gisteren was voor vandaag omgebouwd tot een waar Dance Palace en paste de programmering daar dan ook helemaal op aan. Met DJ’s als Jordy Lishious, Funkerman, Erick E, Quintino, en Don Diablo was op Tiesto, Armin van Buuren en Afrojack de top van de Nederlandse Dance compleet vertegenwoordigd, terwijl verderop kon worden terug geblikt op de jaren 90, met onder anderen de top-dj van die jaren, Paul Elstak achter de draaitafels.

Maar natuurlijk heeft ieder festival zijn grote podium en ook vandaag was dat grootste podium gereserveerd voor topacts als The Opposites, VanVelzen (volgens de geruchten omgedoopt tot The Voice of Festyland), de grote verrassing van Festyland Russkaja die de tent niet alleen op zijn kop zette, maar het publiek misschien wel meer mee kregen dan alle andere acts bij elkaar, de altijd energieke Miss Montreal en natuurlijk de Band Zonder Banaan om af te sluiten met Kees van Hondt. Ow ja, en natuurlijk ook het waarschijnlijk laatste festivaloptreden van de kroonprinsen van The Ramones, De Heideroosjes, die nogmaals bewezen dat er veel meer plek is voor punk in Nederland dan iedereen zou denken.

Dag twee was gedenkwaardig, en ook al zou de laatste dag helemaal in het water vallen, is Festyland door dag twee al compleet geslaagd. Zeker voor drummer Dick van der Wijst, die op de ochtend van dag twee vader werd van een dochter. Het tweede optreden van de organiserende band op hun eigen festival werd dan ook opgeluisterd door een duizenden-koppige felicitatiezang voor de drummer van de Band Zonder Banaan en de kersverse vader was dan ook duidelijk geëmotioneerd. Het was tekenend voor de gemoedelijkheid en huiselijke sfeer van het festival.


Foto’s (c) 2011 Sander van den Berg

Deel: