Vandaag kreeg ik een mailtje van een goede vriend van me. Dat gebeurt wel vaker, dus dat is ook verder niet iets om te melden hier bij de cd-reviews. De inhoud van dat mailtje echter wel. Fred Händl, eveneens een zeer goede bekende van me (en daarbij zelfs collega hier bij Maxazine), heeft het voor elkaar een album te lanceren op iTunes! Niet dat hij mij dat vertelt, dan. Nee, ik moet dat via via horen. De bescheidenheid zelve, deze Fred. Maar goed, zijn album Orange, aldus. Want zo heet het album: Orange. Twaalf composities voor solo piano. Niets geen metal, schreeuwende zangers of penetrerende gitaren. Maar alleen de 88 toetsen van de piano. En Fred Händl. En daar wilde ik het deze keer graag eens over hebben.

Ik wist dat hij piano speelde, maar met Orange zet hij mij mooi op het verkeerde been. In positieve zin, dan toch. Het 80 minuten durende pianoverhaal verveelt geen moment. Het is lyrisch, melodisch, melodramatisch, soms zoekend, maar altijd pakkend. Ik ben niet van de solo piano, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik deze plaat een aanwinst vind voor mijn collectie. Liever heb ik een schijfje, maar vooralsnog is Orange alleen via iTunes en Bandcamp te koop. Een aanschaf die ik u zeker kan aanraden!

Wat haalt u in huis, met Orange? U haalt muziek in huis die nergens inbreuk op maakt als u visite heeft, maar tegelijkertijd weet te boeien – zonder dat u naar elke noot hoeft te luisteren. Doet u dat wel, ook dan wordt u op uw wenken bedient. Het zijn twaalf stukken die allemaal anders zijn, maar in essentie hetzelfde aan de luisteraar overbrengen: dromerige melodieën die in je hoofd blijven zitten (Toets, For Piano, Where I Lived) en die aanzetten tot meer luisteren.

Als u van pianomuziek houdt, dan zeg ik: kopen, dit! Als u daarentegen aan pianomuziek een broertje dood heeft, dan raad ik u hem ten zeerste af. Want Orange is piano, piano en nog eens piano. En dat dan zeer verdienstelijk.

Luister alvorens te kopen naar het hele album op: http://fredhandl.bandcamp.com/album/orange

Go Fred! 9/10 (geen 10, omdat ik anders last krijg van verstrengenbelangering.

Deel: