altHet leuke van Legendary Albums is dat ik sprongen in de tijd maar ook in diverse stijlen mag en kan maken. Klassiek, rock, jazz, pop, alle richtingen en dergelijke laten we de revue passeren. Vorige week besprak ik hier een album van een van de beste gitaristen ooit, Jimi Hendrix. Deze week ga ik even de andere kant op. De zanger van de band van deze week is tegelijk de bassist die het “slappen” populair heeft gemaakt. ‘Love Games’ en ‘Heaven In My Hands’ zijn twee van hun hits. Deze keer in ‘Legendary Albums ….. Running In The Family (Level 42)

Wanneer we teruggaan naar de jaren ’80 denken we aan synthpopmuziek en grote bossen haar. Level 42 was precies het tegenovergestelde. De Britse band was netjes gekleed, ‘normaal’ haar en als de synthesisers bespeeld werden waren ze niet dominant aanwezig. Het album ‘Running In The Family’ is het beste voorbeeld van hun werk wat in 1987 uitkwam. In Nederland behaalde het album de nummer één positie in de hitlijsten, de 2e plaats in de UK en de 23e in Amerika.

Van het album ‘Running In The Family heeft Level 42 vooral in Engeland een flink aantal hits gehad, In de VS was hun grootste hit ‘Lessons In Love’. Het nummer bereikte de 12e plaats in de Billboard Hot 100. De titeltrack van het album kwam niet hoger dan de 83e plek aldaar, maar deed het in Europa veel beter, in Engeland was de 3e plaats het hoogst. Bandleden Mark King, Mike Lindup, Phil Gould en Boon Gould produceerden een album welk top 40 hits en ballads feilloos combineerden. Het bijzondere van het album is dat ieder nummer een verschillende stijl heeft en hoge complexiteit bevat.

Je zal op Running In The Family dus geen simpele “drie accoorden liedjes” vinden. Toen het album voor het eerst uitkwam was het te verkrijgen op LP en cassette. Natuurlijk werd het ook op cd uitgebracht en een aantal jaar geleden in de winkels te vinden als een re-issue met een aantal bonus tracks. Misschien ben je nu op het punt gekomen….Level 42…. wie zijn dat? Ongetwijfeld zal je ze wel eens op de radio gehoord hebben. Hits als ‘Lessons In Love’, ‘Running In The Family’, ‘Children Say’, en het wonderschone ‘It’s Over’ doen het nog steeds erg goed in de diverse top 1000 lijsten of in de 80’s party’s.

{slide=Level 42 – Running In The Family}http://www.youtube.com/watch?v=Vt6vWzoD8E4{/slide}

{slide=Level 42 – Lessons In Love}http://www.youtube.com/watch?v=gt7mtdLha-c{/slide}

{slide=Level 42 – Children Say}http://www.youtube.com/watch?v=_8j2ZRLS0Yw{/slide}

{slide=Level 42 – It’s Over}http://www.youtube.com/watch?v=lJ8AiPKLkTY{/slide}

Deel: