altDeze week vraag ik jullie aandacht voor een album wat net zoals zijn voorgangers in ons wekelijks terugkomende ‘Legendary Albums …..’ een bijzondere plaats heeft ingenomen in de muziekgeschiedenis. De zanger van dit album werd in januari 1947 in Brixton geboren als David Robert Jones. Hij begon zijn muzikale loopbaan als saxofonist in verschillende schoolbandjes. In 1966 veranderde hij zijn naam. Deze week in ‘Legendary Albums ….. Heroes’ van David Bowie.

Het album ‘Heroes’ kwam uit in 1977. De titeltrack is en blijft het best bekende nummer van het album, het gaat over twee geliefden die elkaar ontmoeten bij de Berlijnse muur. Critici beschouwen ‘Heroes’ als Bowie’s beste album hoofdzakelijk door het gitaarwerk van Robert Fripp. Fripp werd ingevlogen vanuit Amerika om binnen één dag zijn stukken op te nemen. John Lennon vertelde tijdens een interview dat toen hij bezig was met de opnames van ‘Double Fantasy’ het zijn ambitie was om net zoiets goeds te maken als ‘Heroes’.

Opgenomen in de Hansa Tonstudio’s te West Berlijn weerspiegelde het album de tijdgeest van de koude oorlog, gesymboliseerd door de opgesplitste stad. Co-producer Tony Visconti beschouwde het een van zijn laatste grote avonturen in het maken van albums. De studio bevond zich op nog geen 500 meter van de muur. De soldaten (Red Guards geheten) konden met enorme verrekijkers zó onze studio inkijken. Bowie bewees opnieuw de eer aan de ‘Krautrock’ invloeden; de titel ‘Heroes’ is een knipoog naar het nummer ‘Hero’ van het album ‘NEU!’75’ door de Duitse band NEU!, het nummer ‘V-2 Schneider is geinspireerd door en genoemd naar Kraftwerk’s Florian Schneider.

Ook al bevat ‘Heroes’ een aantal donkere en atmosferische insrumentale stukken zoals ‘Sense of Doubt’ en ‘Neuköln’, na het album ‘Low’ werd het beschouwd als een passievol en positief artistiek stuk werk. Dit is overduidelijk niet alleen door ‘Heroes’ maar ook door het openingsnummer ‘Beauty and the Beast’ (welke is uitgebracht als tweede single van het album in januari 1978), het met schorre stem gezongen ‘Joe The Lion’ en het afsluitende nummer ‘The Secret Life of Arabia’. De tekst van het nummer ‘Joe The Lion’ is binnen één uur geschreven en opgenomen met de microfoon in de hand volgens Visconti.

‘Heroes’ kwam uit op het RCA label en lag in de winkels met de tekst “There’s Old Wave. There’s New Wave. And there’s David Bowie…” Het album genoot een positieve ontvangst door de critici toen het uitkwam eind 1977. Diverse muziekbladen uit die tijd, Melody maker en NME gaven het album het predikaat ‘Album of the Year’. Het behaalde de derde positie in de Britse hitlijsten en verbleef ruim 26 weken in die hitparade. In Amerika was ‘Heroes’ iets minder succesvol, het kwam daar niet hoger dan de 35e positie. Het jaar daarop werden tijdens Bowie’s live show’s een flink aantal tracks van ‘Heroes’ gespeeld. Deze shows zijn opgenomen als ‘Recorded on stage’. Ook werden er een paar nummers gebruikt in de film “Christiane F. (Wir kinder vom Bahnhof Zoo)”. David Bowie was in deze film ook te bewonderen als zichzelf.

{slide=David Bowie – Heroes}http://www.youtube.com/watch?v=Tgcc5V9Hu3g{/slide}

{slide=David Bowie – V-2 Schneider}http://www.youtube.com/watch?v=O1p-i7ElYtw{/slide}

{slide=David Bowie – Neuköln}http://www.youtube.com/watch?v=021qiWnL944&feature=related{/slide}

{slide=David Bowie – Joe The Lion}http://www.youtube.com/watch?v=VcXb2FXcWg4&feature=related{/slide}

{slide=David Bowie – The Secret Life Of Arabia}http://www.youtube.com/watch?v=712GnEJHn_Y&feature=related{/slide}

{slide=David Bowie – Beauty And The Beast}http://www.youtube.com/watch?v=RmqcMwD9NSo&feature=related{/slide}

Deel: