Groeien, dat is dat Little Dragon de afgelopen jaren heeft gedaan. De muziek van dit Zweedse viertal is geƫvolueerd tot een duidelijk herkenbaar geluid. Waar het eerste album nog redelijk mainstream electropop was, heeft de band met het tweede album (Machine Dreams) een eigen weg ingeslagen. Maar naast de muziek is de band ook gegroeid in de performance. Alhoewel de band anderhalf jaar geleden in Trouw ook een goede show neerzette, lag de lat gisteravond in de Melkweg beduidend hoger.

Het is ook niet zo gek dat Little Dragon zo snel groeit. Lead zangeres Yukimi Nagano heeft haar vocalen geleend voor twee nummers van Plastic Beach, het laatste album van Gorillaz, en werd naar aanleiding daarvan gevraagd om als support act mee te gaan op wereldtournee. Het zal wel weer even wennen zijn geweest om na zulke enorme zalen terug te keren naar het formaat van de oude zaal van de Melkweg. Dat maakte Little Dragon ogenschijnlijk niks uit. Vooral Yukimi maakte handig gebruik van de knusse sfeer en wist het publiek regelmatig op te zwepen om mee te dansen, iets dat lang niet iedere band lukt in Amsterdam!

Toch zat het Little Dragon niet heel erg mee. Door technisch falen van elektronisch slagwerk en een mysterieuze verdwijning van Yukimis tamboerijn moest de band improviseren. Dat is voor de band misschien niet zo leuk, maar voor het publiek des te leuker. Het haalt een band uit de sleur van het automatisme en ineens wordt er op het podium op elkaar gelet. Bij oogcontact zie je de bandleden zich afvragen wie wat gaat opvangen. Goed gedaan dus Melkweg, maar hopelijk hebben jullie die tamboerijn na de show wel weer netjes terug gegeven.

De band speelde ook nog wat nieuw materiaal. Daarmee lieten ze horen verder voort te bouwen op de weg die het met Machine Dreams is ingeslagen; dromerige, beat-driven electropop met een vleugje jazz. We zijn dan ook benieuwd naar een nieuw album. Aangezien het laatste album alweer van twee jaar geleden is, vermoeden wij dat we niet meer heel lang hoeven te wachten. Maar tot die tijd laten we Machine Dreams nog flink wat rondjes draaien in onze platenspeler.

Foto’s (c) 2011 Alan King

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: