Bij het horen van de naam Erikah Karst moeten we even terugdenken aan 1997, toen Karst met ‘My heart goes out to you’ een enorm sterk debuut kende. Grote internationale platenmaatschappijen toonden interesse in de geboren Drentse en de single, met het eveneens prachtige ‘Burn for you’ (uit de pen van o.a. John ‘You’re the voice’ Farnham) als tweede track gooide hoge ogen. Maar dat is inmiddels 14 jaar geleden: Nu, enkele internationale albums verder, heeft Karst een ommezwaai gemaakt naar het Nederlandstalige, en haar tweede Nederlandstalige album ‘Lef’, ligt voor ons op tafel.

In die veertien jaar heeft Erikah totaal niet ingeboet qua stem. Sterker nog, het ietwat iele stemmetje heeft plaats gemaakt voor een krachtige, door de wol geverfde power-voice. In twaalf nummers die Karst schreef met hulp van onder anderen Jan Dulles (3J’s), Christiaan Hof en broer René Karst brengt de 39 jaar jonge zangeres een soort van autobiografisch album.

‘Lef’ opent sterk met ‘De hemel huilt’, een stevige rocksong die met een gitaarsolo van George Konings een duidelijke punt maakt: Erikah Karst is terug en laat niet met zich sollen! Juist een nummer als ‘Een ander’ geeft daarbij aan dat Karst ook sterk is in haar ballads. Diep, gevoelig en meeslepend komt die tragiek ook duidelijk terug in ‘Wij’, ‘Lachen om vandaag’, waarbij het lijkt alsof Erikah met ‘Lef’ een heel leven van zich af heeft willen schrijven.

Toch valt ‘Lef’ ook vooral op vanwege haar krachtige up-tempo songs die haar in een rijtje plaatsen bij Ruth Jacott, Edsilia Rombley en ‘Trijntje Oosterhuis’. Hoewel, eigenlijk eerder als vrouwlijke tegenhanger van Jeroen van der Boom. Wie had dat veertien jaar geleden kunnen denken? ‘Eigenwijs’ was al persoonlijk, ‘Lef’ is dat niet minder, en ondanks dat we Erikah het beste wensen, hopen we muzikaal dat ze nog veel moet verwerken. (7/10)(T2)



{slide=tracklisting}

1 De Hemel Huilt
2 Hier Ben Ik
3 Ik Leef Weer Op
4 Eer Ander
5 Doe ’t Dan
6 Wij
7 Als Dit Geen liefde Is
8 Lachen Om Vandaag
9 Omdat Ik ’t Verdien
10 Nooit Nooit Nooit
11 Hoe (voor mijn zoon Jozef)
12 Lef

{/slide}

Deel: