Naast de al eerder aangekondigde Paul Simon, Nathalie Cole en Hans Dulfer komen o.a. BB King, Snoop Dogg Doggy Style met bijna volledige originele bezetting, Jonathan Jeremiah, Tom Jones met “Praise & Blame”, Chaka Khan, Dr. John, Madeleine Peyroux, Seal, Eddie Palmieri, Larry Graham Central Station, Pharoah Sanders Quartet, Chucho Valdés & Omara Portuondo, Amadou & Mariam, Joe Lovano Us Five, Brad Mehldau & Joshua Redman, New John Scofield Group, en Randy Brecker Bill Evans Soulbop featuring Medeski, Martin & Wood komen dit jaar naar Rotterdam. Het festival wordt op donderdag geopend door Natalie Cole tijdens het North Sea Jazz Gala.

Op het festival is een groot aantal speciale projecten waaronder het Metropole Orkest met de top van drie generaties jazz vocalisten: Jon Hendricks, Al Jarreau en Kurt Elling. Hancock, Shorter en Miller komen met hun “Tribute to Miles Davis”, 20 jaar na het overlijden van deze jazzlegende, hún voormalige bandleider. Terje Isungset beleeft zijn Nederlandse première met een concert op instrumenten gemaakt van ijs. Speciaal voor het festival brengt de gelauwerde flamenco producer Javier Limon zijn project “Mujeres de Agua” naar Nederland, met grote sterren van rond de Middelandse zee waaronder o.a. de Griekse Eleftheria Arvanitaki, de Turkse Aynur, en de Spaanse Concha Buika.

Tijdens het festival is speciale aandacht voor nieuwe ontwikkelingen middels de thema’s Infused, New Free Bop en Electronic Jazz en nieuw talent wordt op twee avonden geïntroduceerd.

Infused
Binnen het thema Infused presenteert North Sea Jazz een aantal groepen die op een frisse manier jazz, rock en funk met elkaar mengen. Dit is te horen bij onder meer Kneebody, Mona Lisa Overdrive & FullDuplexx en Mostly Other People Do The Killing.
New Free Bop
Na de stricte regels van de neo-bop onderzoeken jonge vooruitstrevende jazz musici nu op het snijvlak van de hardbop en de freejazz de lyriek en de soul. Dit tonen onder meer Francesco Bearzatti, Tony Malaby met o.a. William Parker en Liam Sillery. Bijzonder is het sessie project Eric Dolphy at the Five Spot Revisited met o.a. Peter Evans en Arjan Gorter dat in samenwerking met het Bimhuis tot stand komt.
Electronic Jazz
Een muzikaal gebied dat al vele jaren voor interessante geluiden zorgt, en zich blijft ontwikkelen. Te zien zijn onder andere Flying Lotus met zijn gelaagde elektronische muziek, die hij brengt met liveband. De Duitse dance-producer en dj Henrik Schwarz samen met Bugge Wesseltoft, de Noorse pianist die dance maakt vanuit een jazz-benadering. En James Blake, een subtiele geluidstovenaar die een geheel nieuwe mix maakt tussen dance en singersongwriter elementen.
Introducing
Jong jazz talent dat hoge ogen gooit wordt vertegenwoordigd door jazz saxofoniste Tia Fuller die o.a. speelt bij Beyonce, en vocalist Gregory Porter. Er is de hedendaagse fusion van bassist Chris Lightcap en avontuurlijke jazz van het Portico Quartet, Mary Halvorson (gitaar) en Tyshawn Sorey (o.a. drums).

Opvallend is dat ook de legendes uit de mainstream jazz samen spelen met musici uit jongere generaties, waaronder Buddy DeFranco, die zal spelen met Antonio Faráo; Al Foster, die komt in een groep met Fred Hersch; en Lee Konitz, die een groep heeft samen met Tomasz Stanko.

CARTE BLANCHE
In de programmering van North Sea Jazz 2011 is veel ruimte voor de nieuwe generatie in de jazzmuziek. Mede daarom is er niet voor een Artist In Residence gekozen – een titel die in voorgaande jaren was voorbehouden aan een gevestigde jazzartiest.

In plaats daarvan krijgen twee jongere, maar daarom niet minder talentvolle acts dit jaar de titel ‘Carte Blanche’: te weten Kyteman en Rudresh Mahanthappa. Net als de Artist In Residence krijgen zij van North Sea Jazz de ruimte om op alle festivaldagen acte de présence te geven. Dat steeds op een andere manier, om zo hun veelzijdigheid te tonen.

Deel: