altVoor de tiende uitgave van ‘Legendary Albums’ heb ik gekozen voor een album wat een verzameling is van ska, reggae, soul, jazz en rockabilly. Nu zult U zeggen, kan dat wel? Zoveel verschillende stijlen van één band op een album? Jazeker! Deze band heeft het voor elkaar gekregen. Ondanks hun verscheidenheid vormen ze een naadloos geheel. Deze week in ‘Legendary Albums ….. London Calling’ van The Clash.

altNa twee echte punkalbums gereleased te hebben, kwam in 1979 het album ‘London Calling’ uit. Ook al was het een dubbel-lp, de verkoopprijs in de winkels was de prijs van een enkele lp. CBS, het label waarop het album uitkwam weigerde eerst om het als een “double” uit te brengen. Om de band tegemoet te komen gaven ze wel toestemming om er een gratis 12-inch single bij te doen die ook op 33-1/3 rpm gedraaid moest worden. Uiteindelijk werd het tóch het tweede album van ‘London Calling’ met daarop negen tracks. De hoes van het album laat bassist Paul Simonon zie die zijn bas op het podium aan diggelen slaat tijdens een optreden en is een parodie op het debuutalbum van “The King” Elvis Presley.

Album één gaat van start met het ijzersterke ‘London Calling’, wat één van de twee hits zal worden van deze dubbelaar. Het onderwerp van het nummer was deels beïnvloed door een ongeluk in een kernreactor in Pennsylvania, en gaat ook over de problemen omtrend de steeds groter wordende werkeloosheid, rassenconflicten en het drugsgebruik in Engeland. Het tweede nummer, ‘Brand New Cadillac’ is geschreven door Vince Taylor wie het ook als eerste opnam; het was ook de eertse track die voor ‘London Calling’ opgenomen werd. De band noemde het “one of the first British rock ’n roll records” en gebruikte het in eerste instantie als een opwarmertje alvorens ze ‘Rudie Can’t Fail opnamen. Dit vijfde nummer van het album gaat over een jonge man die bekritiseerd wordt omdat hij geen verantwoordelijke volwassen man zou zijn.

‘Spanish Bombs’ gaat over de Spaanse burgeroorlog. Het nummer ontving positieve reviews van diverse critici waarvan er één zei dat het een combinatie is van doordachte teksten en energieke muziek en het hoogtepunt van ‘London Calling’ was. Nummer acht van het album was de track ‘Lost in the Supermarket’, geschreven door Joe Strummer wie zich voorsteld dat Mick Jones opgegroeid was in een kelder met zijn moeder en oma. Het voorlaatste nummer van lp één is ‘The Guns of Brixton’, dit was het eerste nummer wat de band opnam door Paul Simonon geschreven en het eerste waar hij de zang voor zijn rekening nam. Simonon had eerst zijn twijfels over de tekst, maar Strummer bleef hem aanmoedigen om door te gaan. Het nummer gaat over een persoons paranoide kijk op het leven.

Het twaalfde nummer van ‘London Calling’ is ‘Death or Glory’. Deze track gaat over Joe Strummer terugkijkend op zijn leven en bevestigd de complicaties en de verantwoordelijkheden van het volwassen zijn. Tijdens het werken aan ‘The Card Cheat’ nam de band alles twee maal op om een zo “groot” mogelijk geluid te crëeren. ‘Revolution Rock’ is het reggea nummer van het album, kreeg wisseldende kritieken en Strummer en Jones werden bekritiseerd voor het feit dat ze niet in staat waren om geloofwaardige liefdesliedjes te schrijven. Het laatste nummer van het album, getitled ‘Train in Vain’ stond in eerste instantie niet op de albumhoes gedrukt. De track zou in eerste instantie door een muziekblad gratis ter promotie weggegeven worden, maar toen dat niet doorging is het nummer op het nippertje toch aan ‘London Calling’ toegevoegd.

Duidelijk mag zijn dat net voor het einde van de jaren zeventig The Clash met hun derde album ‘London Calling’ één van de beste albums van het decennium aflevert. Negentien nummers lang is ‘London Calling’ een duizelingwekkende aaneenschakeling van klassieke, diverse en alle spannende achterkamertjes verkennende rockmuziek. Ook dit is een album die niet in je verzameling mag ontbreken!

{slide=The Clash – London Calling}http://www.youtube.com/watch?v=EfK-WX2pa8c{/slide}

{slide=The Clash – The Guns Of Brixton}http://www.youtube.com/watch?v=hiQoq-wqZxg{/slide}

{slide=The Clash – Lost In The Supermarket}http://www.youtube.com/watch?v=BA8LWKiOTGI{/slide}

{slide=The Clash – Train In Vain}http://www.youtube.com/watch?v=XYK7bEo1Z4M{/slide}

Deel: