Dave Brubeck is een van de bekendste jazzpianisten uit de geschiedenis. Brubeck geboren in 1920, treedt nog steeds op. Hij is bekend van zijn stijl die varieert van erg fijnzinnig tot uitbundig. Een van zijn bekendste cd’s “Time Out” is een ware klassieker en staat bij iedere jazzliefhebber in het cd-rek. Anders zal dat zijn met de meest recente cd van deze levende legende. “The Evolution of an Artist” is een dubbel-cd die, zoals de titel beschrijft, de ontwikkeling van de artiest weergeeft. Er staan dan ook nummers op van begin jaren vijftig tot nu, zou je denken. En al zijn grote hits staan erop, zou je denken. Maar dit is dus beide niet waar. De nummers die op de cd staan zijn vooral uit de jaren vijftig, het meest recente werk op de cd is uit 1960. Het ontbreken van zijn grootste hit “Take Five” wekt daarom extra verbazing, deze stamt namelijk uit 1959.

Er staan echter zeker ook hele goede nummers op, bekende titels zijn bijvoorbeeld “Jeepers Creepers” en “Sweet Georgia Brown”. Maar deze zijn niet allemaal door Brubeck geschreven.

Toch is het een heel aardige cd en wel om de volgende redenen. Bij Dave Brubeck denkt iedereen aan “Take Five”. De nummers op deze cd’s zijn allemaal, op twee na dan, van voor die grote doorbraak en geeft daardoor zeker een mooi overzicht van Brubeck in de jaren vijftig. Daarnaast zijn alle nummers live opgenomen wat een mooie sfeer geeft. Sommige zijn zelfs nog in mono. Tot slot speelt Paul Desmond op de meeste nummers saxofoon. En dat is zeker ook een genot om naar te luisteren. Mijn sceptische houding naar deze cd is na het beluisteren zeker gewijzigd. Dit is geen verzamel cd met Brubeck’s beste werk; daar zijn er ook al genoeg van. Deze cd toont een jonge Brubeck van voor zijn grootste successen. Voor wie uit deze periode nog geen cd heeft, is dit wellicht een leuke cd om ook de jonge Brubeck te ontdekken. (7/10)(ZYX)

Deel: