Voor de tweede keer in een half jaar tijd doet Skunk Anansie Amsterdam aan. Was de eerste keer de Melkweg aan de beurt, nu staan ze in de Heineken Music Hall. Beide optredens zijn onderdeel van de Wonderlust-tour, vernoemd naar hun laatste album, Wonderlust. Ondanks dat Skunk Anansie bijna 9 jaar niet meer getoerd heeft, bestaat de band nog steeds uit dezelfde leden: zangeres ‘Skin’ (Deborah Anne Dyer), bassist ‘Cass’ (Richard Keith Lewis), gitarist ‘Ace’ (Martin Ivor Kent) en drummer Mark Richardson.

In het voorprogramma staan The Virginmary’s, de belofte voor 2011 als je de Engelsen mag geloven. Een gave band met potentie die de Engelsen gelijk lijkt te geven. De drummer van The Virginmary’s drumt zo hard en vol overgave mee, dat hij elk moment van zijn kruk lijkt te kunnen vallen. Gelukkig gebeurt dit nog net niet.

Na dit spetterende optreden zijn we helemaal warm van binnen om Skunk Anansie aan te kunnen, en dat hebben we nodig. Aftrapper is‘Yes it’s fucking political’. Als dat geen binnenkomer is, dan weet ik het ook niet meer. Skin stuitert over het podium, en staat alleen bij de gevoelige liedjes meer dan een seconde stil. Ze zingt vol passie en overgave, in haar leren outfit. De eerste nummers heeft zij nog een verentooi en een mega-kettingwerk om, maar die gaan na het derde liedje af. Midden tijdens het optreden loopt Skin over de schouders van het publiek (ze heeft gelukkig haar hakken verwisseld voor gympen) en laat zich na zo’n 10 meter achterover vallen, om te gaan crowdsurfen. Ze zingt gewoon door. Na ’the Skank Heads (get off me)’ verdwijnt de band om na luid ‘we want more’ geroep nog de nummers ‘Hedonism (Just because you feel good)’,’ You saved me‘ en ‘Little baby swatsikka’te spelen. Voor het allerlaatste wordt de akoestische versie van ‘You follow me down’ gespeeld.

Met kippenvel all over the place is het weer tijd om naar huis te gaan. Ik ben blij dat Skunk Anansie besloten heeft weer bij elkaar te komen. Als het aan mij ligt mogen ze nog heel wat optredens in Nederland komen doen.


Foto’s (c) 2011 Armelle van Helden

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: