Top Notch bestaat 15 jaar. Het Nederlandse Hiphop label werd in 1995 door Kees de Koning opgericht omdat andere labels niet erg warm liepen om Spraakwater van Extince uit te brengen. In 15 jaar heeft Top Notch de Nederlandse Hiphop scene vormgegeven, met artiesten als Opgezwolle, Duvel Duvel, Winne en The Opposites. Op 29 en 30 december wordt het 15 jarig bestaan gevierd in de Melkweg, met een keur aan artiesten uit de Top Notch stal.

De eerste dag wordt afgetrapt door RB Djan, één van de nieuwe sterren bij Top Notch sinds de samenwerking met THC Records. Voor een redelijk goed gevulde kleine zaal gooit hij samen met Rocks de beuk erin, met een aantal tracks van zijn aanstaande album De Onderbaas.

Kempi mag aansluitend zijn opwachting maken in de grote zaal. Het duurt echter nog een half uur voordat hij het podium betreedt, waardoor het programma voor de rest van de avond wat wordt opgeschoven. Voor een volle zaal gooit Kempi er eerst wat Hiphop Classics in van onder andere Tupac. Dit doet echter nog niet veel met het publiek, net als de rustige eigen tracks die hierop volgden zoals Mama Zei en Hier Ver Vandaan. Zodra RB Djan het podium betreedt en de beat wat harder wordt, begint het publiek los te komen en tracks als Wakker In Du Cel en Rap 'N Borie worden goed ontvangen.

In de kleine zaal heeft Jayh even gewacht tot Kempi klaar was, waardoor niemand iets van zijn optreden hoeft te missen. Jayh (of Jawson) weet de zaal meteen op zijn hand te krijgen met een akoestische, gezongen medley van Top Notch klassiekers als Hangover (Postmen), Avonturen Van De Exter-O-Naldus (Extince) en Watskeburt (DJVT). Ook zijn eigen nummers Never Nooit Vriendje, Fok Wachten en Mijn Baby doen het goed, al duurt het optreden eigenlijk te kort.

Eén van de hoofdacts van de avond is meteen hierna in de grote zaal te horen. The Opposites komen langs en hebben het plan opgevat om de Melkweg en half uur lang op zijn grondvesten te laten trillen. Twan en Willie hebben daarom alleen maar bangers meegenomen, wat resulteert in één grote pit vanaf minuut één. Onder andere Duif Op De Dam, Me Nikes, Dom Lomp & Famous en Licht Uit passeren de revue. Zonder één moment rust wordt er doorgedenderd naar het einde van de show die geheel in stijl wordt afgesloten met I Like It Loud van PCP, met bijbehorende crowdsurf salto's.

Ook Sef maakt vanavond zijn opwachting, en wel als solo artiest. In 2011 komt Sef met zijn debuutalbum De Leven en het publiek in de Melkweg mag vanavond al een voorproefje hiervan horen. Strak in pak opent Sef met de titeltrack van het album, die een jaren '80 sound met synths en disco-pop in zich heeft. Sef rapt en zingt, al maakt hij gretig gebruik van de auto-tune. Het optreden is gevarieerd, van rumba klanten tot uptempo beats. Er is zelfs een vleugje Barry White te ontdekken op de track Robotsex.

Net als Sef geven ook Reverse & Adje acte de présence in de kleine zaal, die weer goed gevuld is. Zodra Adje het podium op komt, is het duidelijk dat hier niet zomaar een rapper staat. Zowel in postuur als houding mag de verkleining achter de naam Adje weggelaten worden. Na een paar tracks komt Jayh de Sloddervos Gang vergezellen op hun gezamelijke track Mijn Hossel. Daarna komen ook Gers Pardoel, Dio en Sef nog een paar nummers mee doen. Het optreden eindigt met Fok Wachten en zoals het een goede Hiphop show betaamd staat het podium met artiesten en fans en vliegt de drank in het rond.

Helaas is er een flinke overlap tussen Reverse & Adje en De Jeugd van Tegenwoordig, die de avond afsluiten in de grote zaal. Jammer, maar dat doet niets af aan een mooi verjaardagsfeest van Top Notch. Morgen deel twee.

 


Foto's (c) 2010 Armelle van Helden

 

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: