Deze cd ligt alle enige tijd te wachten om besproken te worden, een beetje aan de late kant maar deze schijf is zeker niet minder de moeite waard, dan anderen. In tegendeel zelfs! Als je naar het uiterlijk van deze vijf gasten uit North Carolina kijkt waan je jezelf meteen in de eighties. Ruige langharige bebaarde gasten met spijkervesten aan. Ook de cover van de cd en het bandlogo zien er erg ‘retro’ uit. De muziek op dit vijfde (!) album (het tweede album op de Europese markt) bevestigt voor het grootste gedeelte mijn eerste indrukken.

Met pure ouderwetse rock/metal die doorspekt is met allerhande andere muzikale invloeden laat Valient Thorr zich niet in een muzikaal hokje plaatsen. Zo horen we regelmatig lekkere thrash/punk crossover passages voorbij schieten rechtstreeks uit de tijd dat bands als D.R.I., Suicidal Tendencies en Gang Green in de armen gesloten werden door de metalheads. Tja…dat is lang geleden dus wederom erg retro. Het prettige gitaarwerk op het album (zowel de riffs, twinleads, vele breaks als het soleerwerk) maakt dat deze plaat een echte groovende rockplaat. Ook vocaal gezien zit het wel snor. Zanger Valient Himself beschikt over een lekker stemgeluid die zowel in de melodieuze crossover passages als in de pittige thrash gedeeltes goed overeind blijft.

Tekstueel gezien is Valient Thorr net zo onvoorspelbaar als de muziek. De heren claimen zelf van de planeet Venus te komen en vertellen daar naar hartenlust veel mooie verhalen over. Terwijl ik toch veel sociaalkritische uitingen over Aardse zaken bespeur in de songteksten. Ondanks dat deze band nog niet zo lang geleden hun feestje al gevierd heeft op de Europese podia hoop ik dat ze snel weer terugkomen. Volgens vele verhalen is een optreden van Valient Thorr één groot feest. Samen met bands als Gama Bomb (IRL), Municipal Waste (V.S.) weekt Valient Thorr de nostalgie van begin jaren tachtig weer los in de harten van vele rockende en headbangende dertigers en veertigers.

Ik noemde de muziek eerder ‘retro’, en dat is het ook wel. Maar gezien het hoge aantal (thrash) metal bands uit die tijd die hun instrumenten weer hebben opgepakt, hebben we gewoon te maken met tijdloze muziek! (8/10) (Volcom/Rough Trade)

Deel: