In juni van dit jaar is Alledaagse Waanzin uitgekomen, het album van Sticks en producer A.R.T. Voor Sticks is het na de grote successen met Opgezwolle en de Fakkelbrigade weer een nieuwe stap, al is hij niet onbekend met het maken van solo albums. Eerder al werkte hij samen met Kubus en Delic op Microphone Colossos en Fakkelteit. Met A.R.T. heeft hij eerder samengewerkt bij de Fakkelbrigade. In het kader van de clubtour voor Alledaagse waanzin doen ze ook Breda aan, met als voorprogramma Van Kwaad Tot Erger.

Helaas is Van Kwaad Tot Erger er niet op volle kracht, Fotosynthese en Timmietex zijn er niet bij. De overige leden van de groep, Tjerkovara, Ben Jur, Eppo de Hersendode en Viezerik hebben er duidelijk zin in. Vanaf minuut één staan ze te rocken op het podium, ondanks de half lege, erg rustige zaal. De beats zijn hard, de raps ok, maar écht goed wordt het nooit. Het zal aan de sfeer liggen die een half lege zaal met zich meebrengt, of het feit dat met z’n vieren tegelijk rappen soms wat chaotisch over komt.

Na het voorprogramma komt de hoofdact van de avond op het podium. Zonder enige moeite krijgt Sticks de volgestroomde zaal op zijn hand en laat hij het gehele publiek bouncen en springen. Natuurlijk heeft hij zijn maatje Rico meegenomen, zonder wie hij bijna nooit op het podium staat. Het optreden lijkt dan ook eerder een gezamenlijke show dan een optreden van Sticks met Rico als back-up. De mannen zijn goed op elkaar ingespeeld en gooien er regelmatig Opgezwolle classics en Fakkelbrigade hits doorheen. Zo zorgen Verre Oosten en Gekkenhuis ervoor dat de Mezz daadwerkelijk verandert in een gekkenhuis. Gemak is ook daarbij het toverwoord, het lijkt zonder enige moeite dat Sticks en Rico het publiek in beweging krijgen, keer op keer. Hier is te zien dat ze naast goede rappers, ook echte entertainers zijn.

Een verschil met Fakkelbrigade of Opgezwolle optredens, naast de nieuwe tracks, is onder andere de aanwezigheid van korte intermezzo’s waarin Sticks teksten spit zonder beat. Dit kale, pure element in de show zorgt voor een paar rustpunten en geeft Sticks de mogelijkheid de nadruk te leggen op zijn teksten.

Sticks en Rico staan garant voor een top show, dat is ook weer in de Mezz gebleken. In zijn ‘solo’ tour heeft Sticks een grotere rol en worden er natuurlijk tracks van Alledaagse Waanzin gespeeld, maar ook classics van Opgezwolle en Fakkelbrigade komen voorbij. Het is daarom een feest van herkenning, en tegelijkertijd genieten van goede nieuwe beats en raps. (8/10)

Deel: