Kid Cudi

Opeens was ‘ie daar: Kid Cudi. Day ’n Nite was een instant club hit met een video die werd grijsgedraaid op MTV en TMF. Zowel deze track als de opvolger Make her Say (met Lady Gaga sample) kregen een Grammy nominatie en sinds een paar maanden speelt hij in de nieuwe serie How to make it in America (van de makers van Entourage). Daarnaast heeft hij op dit moment een vette hit met David Guetta: Memories.

Kid Cudi gaat dus hard, maar wie is hij eigenlijk?

A Kid Named Cudi

In 2008 bracht Scott Ramon Seguro Mescudi (Kid Cudi) zijn eerste gratis mixtape uit: A Kid Named Cudi. De mixtape liet een vernieuwende, eigen stijl horen: Een mix tussen rap en zang, met pop en oldskool hip hop invloeden. Daarnaast had bijna elke track een erg pakkend, aanstekelijk refrein.

De mixtape was meteen een groot succes, en naar aanleiding hiervan tekende Kid Cudi later dat jaar bij Good Music van Kanye West.

Na samenwerkingen met onder andere Kanye West en Jay-Z kwam Cudi in de zomer van 2009 met zijn debuut album.

.

Man on the Moon: The end of day

In Amerika kon Kid Cudi al sinds 2008 niet meer stuk, maar in Europa was hij nog een grote onbekende. Dat veranderde allemaal met zijn debuut album ‘Man on the Moon: The end of Day’, met de eerste single Day ’n Nite. Het was echter niet de orginele versie van Day ’n Nite die hoge ogen gooide in de hitlijsten en de clubs, het was de remix van Crookers die voor succes zorgde. Vergelijk ze hieronder.

{slide=Kid Cudi – Day ’n Nite (Orgineel)}http://www.youtube.com/watch?v=VrDfSZ_6f4U{/slide}

{slide=Kid Cudi – Day ’n Nite (Crookers remix)}http://www.youtube.com/watch?v=WSWrepLjTKc{/slide}

Na Day n Nite kwam Cudi met een tweede single, die het helaas niet zo goed heeft gedaan in Nederland. De track Make her Say is gebaseerd op de Lady Gaga song Pokerface (die overigens ook is gesampled door Lil Wayne). Op deze track zijn ook Kanye West en Common te horen:

{slide=Kid Cudi ft Kanye West & Common – Make her Say}http://www.youtube.com/watch?v=Xt22KvnRSL4{/slide}

Naast de clubhit die Kid Cudi op dit moment met David Guetta heeft, is er laatst ook een nieuwe single van hem zelf verschenen. Eén van de beste tracks op het album, met een lekkere flow en een erg aanstekelijk refrein. Check de video van Soundtrack to my Life hieronder:

{slide=Kid Cudi – Soundtrack to my Life}http://www.youtube.com/watch?v=ca3hhFfFH-k{/slide}

Van de 15 tracks op het album Man on The Moon, zijn er hooguit 3 die ik wat minder vind, de rest is erg goed. Het is echter wel een stijl waar je van moet houden. Check daarom eerst wat gratis verkrijgbare muziek voordat je aan het album begint.

Mixtapes

Er zijn namelijk ondertussen al drie (!) Kid Cudi mixtapes verschenen, die gratis te downloaden zijn. De bekendste is A Kid Named Cudi, daarnaast heb je nog Dat Kid from Cleveland en The Anthem Mixtape (The Best of Kid Cudi). Download ze hier:

– A Kid Named Cudi (Download)

– Dat Kid from Cleveland (Download)

– The Anthem Mixtape (Download)

Dit artikel is ook verschenen op Muziek-blog.nl als “Who the fuck is Kid Cudi?”

Deel: