MIKROBE slaat toe, meteen al op de eerste editie

MIKROBE is een avondvullend programma dat aanstormend muzikaal en literair talent centraal zet. Elke editie wordt gehost door een artiest die grasduint door zijn eigen smaken- en kleurenpallet. Elke MIKROBE is daardoor besmettelijk en uniek: lokaal, internationaal en diagonaal door onze moedertaal!  Met het doel om meer ruimte en aandacht voor Nederlandstalige muziek te creëren, ongeacht het muzikaal of tekstueel genre.

De line-up van elke MIKROBE avond is steeds een mix tussen bekende en minder bekende artiesten en tussen lokale en (inter)nationale acts . En als dat nog niet genoeg is, wordt elke MIKROBE vakkundig aan elkaar gepoetryslamd. Op een MIKROBE kan dan ook alles. Van schlagers tot metal, van pop tot folk, als het maar in onze mooie en veelzijdige Nederlandse taal is. Daarnaast streeft MIKROBE ook naar verbinding. Elke editie is een avond waar de artiesten de krachten bundelen met als codewoorden: beïnvloeden, versterken en samen een publiek delen. Want samen = sterk.

Dus koop snel je TICKETS. Want MIKROBE slaat toe, meteen al op de eerste editie. Geen langzame aanloop, maar direct een grote sprong voorwaarts.

En dat kan natuurlijk ook niet anders als u weet dat de host van deze avond niemand minder is dan WINSTON, de band van de immer inspirerende Simon Alice René. What’s in a name, laat staan drie namen…

Nou, een artistieke duizendpoot in muziek en alles wat met onze mooie en uitdagende taal te maken heeft. En niet geheel toevallig: ook de mastermind van MIKROBE. O nee, geen mastermind… meesterbrein!

“Als organisator van De Sprekende Ezels in Hasselt, merkte ik dat artiesten vaak hetzelfde gevecht leveren: Hoe kan ik toffe optredens organiseren? Waar zit mijn publiek? Kortom: hoe breek ik door dat glazen plafond? Want dat is uiteindelijk wat je als muzikant wil doen: muziek spelen, gehoord en gezien worden. In mijn prille twintiger jaren wilde ik al in elke Vlaamse provincie gelijkgestemde artiesten zoeken. Om daarmee vervolgens door heel Vlaanderen te trekken. Dat idee heb ik nu opgepoetst naar de normen en waarden van 2024. Dat is MIKROBE geworden.”

Als brein, motor en katalysator achter MIKROBE neemt Simon Alice René meteen het heft in handen. Hij is met zijn band WINSTON de natuurlijke host van deze eerste editie. Zou hij al een tipje van de sluier kunnen oplichten?  “Jazeker! Met WINSTON gaan we een mix maken van oud en nieuw materiaal. De nummers uit onze debuutplaat die goed aansloegen (of die wij gewoon keileuk vinden om te spelen) brengen we opnieuw. ‘Doodgewone Stefan’ en ‘Rambo’ staan zeker op de setlist. Maar daarnaast laten wij ook in onze toekomstkaarten kijken. Want dit jaar brengen wij elke maand een nieuwe single uit. En in die singles trek ik volledig de WINSTON-kaart…

Wat die gaat zijn kan je al ontdekken in onze jongste single: ‘Blijf Voorgoed Bij Mij’.“ En de toekomst van WINSTON stopt natuurlijk niet bij MIKROBE. Nee, het is slechts een deeltjesversneller! “We gaan dit jaar ook een nieuw album uitbrengen. Maar niet iets dat we zomaar op de Spotifies van deze wereld gaan gooien. Nee, we hebben een kunstwerk laten maken door Elise Buntinx, een jonge Brusselse illustratrice. Dat hebben we in negen stukken geknipt. En elke maand laten we een stukje van die puzzel zien, samen met een nieuw nummer van de uiteindelijke plaat.” We worden dit jaar dus stapje voor stapje meegevoerd in de geboorte van de nieuwste spruit van WINSTON.

Als goede host presenteert Simon Alice René op deze eerste MIKROBE natuurlijk ook hoogwaardige, inspirerende en confronterende gasten: EVAWICHT, J35N en Jee Kast.

EVAWICHT is het soloproject van Eva Put. Ze verhaalt in haar moedertaal wat op haar lippen ligt en vertaalt voorzichtig het puntje van úw tong.

“Ik geloof heel erg in de kracht van verbinding. Zoals bij MIKROBE met collega’s uit de Nederlandstalige muziek scene. Die staat tegenwoordig wel meer in de kijker, maar de meer niche groepen mogen zeker niet worden vergeten.”

Dat zal op MIKROBE natuurlijk nooit gebeuren, integendeel!

En EVAWICHT laat zien hoe: “We komen met een zeer gevarieerde set. Een mix van poetryslam, zang, sferische melodieën en krachtige teksten. Ik neem verschillende instrumenten mee en zal als one-woman-band ook gebruik maken van een loopstation.”

We zullen ons prettig laten verrassen door EVAWICHT, en niet alleen op deze avond. ”Dit jaar zal ik veel gaan spelen na mijn debuutalbum ‘Passant’ van eind 2023. Daarnaast kruip ik terug achter mijn pen om nieuwe muziek te schrijven. En wie weet… los ik nog wel een single.”

Al enthousiast geworden? Sluit dan J35N ook niet uit! J35N is een Hasseltse rapper van 18 jaar. Volgens zijn eigen bio ‘nog maar pas uit de bloemkool gekropen’. Maar op het podium valt daar niets van te merken.

“Mijn woorden vertellen wie ik ben en wat ik doe. Wat mij raakt. Wat mij razend maakt, droef en blij. Mijn woorden zeggen wat ik zeg en waarom ik zeg wat ik te zeggen heb.”

J35N heeft gesproken… en zal nog vaker van zich laten spreken. Geen verrassing dat hij dit jaar tweemaal is geselecteerd voor Humo’s Rock Rally.

“Ook op MIKROBE wil ik mijn passie delen met iedereen, ongeacht hun muzikale voorkeur. Of het nu hiphop is of niet.” Wat we kunnen verwachten? “Een ware sensatie! Ik breng mijn mede-artiesten mee om samen een onvergetelijke avond te creëren. Om blijvende herinneringen te creëren met mijn repertoire van dansbare en rustigere muziek, naast krachtige hiphoptracks.

En of dat allemaal niet genoeg is voor één avond MIKROBE… hebben we ook nog Jee Kast: poetryslammer, dichter, performer; taalkundig manusje van alles.

Hij zal deze nu al gedenkwaardige avond blindelings aan elkaar slammen.

 

 

 

Dus zeg niet dat we u niet hebben gewaarschuwd. MIKROBE is tof, avontuurlijk, verbindend en artistiek heel besmettelijk!