Interview Mario Biondi

Mario Biondi by Umberto Nicoletti 1
Sun
Sun is de titel van Biondi’s nieuwste album. De productie was in handen van Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick, de voorman van de populaire Engelse jazz-funkband Incognito. Iemand die zijn strepen ruimschoots heeft verdiend in zijn 35-carrière. Achter de schermen is Bluey een enorme drijfkracht voor artiesten. Over zijn samenwerking met de Brit vertelt Biondi enthousiast: “Het begon met de Boz Scaggs-cover Lowdown die ik met Chaka Khan opnam voor Incognito’s cd Transatlantic RPM. Tijdens de opnames zei Bluey tegen mij: Ik wil je graag helpen met een volgend albumproject. Daarmee garandeer ik je een stap voorwaarts, want dat verdien je! Hij werkte fantastische arrangementen uit voor mijn liedjes en haalde de beste muzikanten in huis om ze te laten uitvoeren. Hij wist precies het juiste geluid te creëren! Bluey is zo’n goede en mooie vent. Zijn geloof in mij haalt het beste in me naar boven.”

Op Sun staan een aantal bijzondere duetten met grote namen als Leon Ware, Omar en Al Jarreau. Laatstgenoemde is een van Biondi’s grootste voorbeelden. Met hem nam hij het ultrapositieve duet Light To The World op. De invloed van de Amerikaanse zangacrobaat is van niet gering belang in Biondi’s liefde voor muziek: “Al was mijn eerste muzikale held. Het album Jarreau met de single Mornin’ daarop was de eerste plaat die ik van hem hoorde. Zijn stijl was zo’n openbaring voor me, dat ik steil achterover sloeg. Sinds die tijd volg ik hem en heb ik alles uitgeplozen. De manier waarop hij zingt, scat en dolt, het zijn aspecten die ik enorm bewonder in hem.”

Mario Biondi by Umberto Nicoletti 2Alain Clark
Hoewel Biondi nu pas Nederland begint wakker te schudden met zijn soulvolle muziek, heeft de man toch al langer een link met ons land. Drie jaar geleden kreeg hij het idee om het album Due op te nemen, waarop hij een aantal internationale artiesten wilde hebben om hen op die manier ook buiten hun landsgrenzen bekendheid te geven. Via zijn Nederlandse publiciteitscontact werd hij destijds geattendeerd op Alain Clark. Op de cd zingt de vaderlandse pop-soulster mee op de ballad All You Have To Do. Biondi steekt zijn bewondering voor Clark niet onder stoelen of banken: “Alain is een bijzonder aardige jongen en een fantastische zanger. Als je het mij vraagt, heeft hij een van de beste stemmen in de wereld. Ik begrijp gewoon niet waarom ik hem nooit hoor op de Italiaanse radio, terwijl je Pharrell Williams en Bruno Mars wel om de haverklap voorbij hoort komen. Waar is Alain Clark man?”

Mario Biondi wekt de indruk een gelukkig en tevreden man te zijn. De vriendelijke zanger geniet van de muziek die hij maakt en de kansen die hij krijgt om zichzelf verder te profileren. Dat wil overigens niet zeggen dat hij commerciële knievallen zal doen. Door de glazen van zijn dikke zwarte montuur kijkt hij me indringend aan en laat geen misverstand bestaan over zijn intenties: “We spelen soul en jazz vanuit onze harten. Muziek waar we zelf blij van worden. Ik maak niet het soort liedjes waar je een artiest als Justin Timberlake voor uitnodigt, die er vervolgens voor zorgt dat je meer platen verkoopt. Wellicht heb ik op die manier kans op meer exposure, maar zo sta ik er niet in. Veel liever werk ik in de toekomst samen met Stevie Wonder of Michael McDonald, als God me de tijd geeft om hier lang genoeg op aarde te zijn.”

Interview: Serge Julien

Foto’s (c) Umberto Nicoletti