Edith Grove 102, SW 10 Chelsea, Londen. Voor iedere muziekliefhebber een speciaal adres. En het startpunt van een nieuw hoofdstuk in de muziekgeschiedenis begin jaren zestig. Onlangs ging ik er langs. Bij de voordeur hing een brief met de tekst: “the council has complained about rubbish bags being left at the front of the building”. Het briefje had er zo maar ook in 1962 kunnen hangen. Gericht aan Mick, Keith en Brian.
De huizenrij naast en rond Edith Grove 102 werd gebouwd in het begin van de negentiende eeuw. Begin jaren zestig was het een studentenhuis. En als je het mij vraagt nog steeds.
Vanaf mei 1962 huurden twee muziekvrienden, Brian Jones en de economiestudent Mick Jagger een gemeubileerde etage op de eerste verdieping van nummer 102. Enkele maanden later trok ook Keith Richards bij hen in. De naam Rolling Stones moesten ze zichzelf toen nog geven. Dat kwam later die zomer, toen ze voor het eerst samen gingen optreden. Maar daarover later meer.
16 pond en koudste winter since 1740
De huurprijs van de etage op Edith Grove 102 was 16 Engelse pond per maand. Exclusief elektriciteit. “Die kreeg je door muntjes in een groene meter te stoppen” zo is te lezen in een van de vele biografieën van Mick Jagger.
“We woonden er tijdens de koudste winter sinds 1740 en de shillings voor gas, warmte en elektriciteit waren niet zo makkelijk te krijgen”, aldus Keith Richards in zijn autobiografie ‘Life’.
24 uur per dag muziek maken
De drie vrienden van 20 en 18 jaar jong hadden eigenlijk maar één gemeenschappelijk doel, interesse en bezigheid: muziek maken. Het liefst 24 uur per dag. Want door en voor hun gemeenschappelijke passie voor muziek waren ze immers vrienden en hadden Mick en Keith hun ouderlijk huis verruild voor Chelsea in Londen. Om muziek te maken, te luisteren, bands te bekijken, muzikanten te ontmoeten en mogelijk zelf op te treden.
Mick Jagger betaalde huur
Alle drie hadden nauwelijks wat te makken. Brian Jones had af en toe een baantje maar werd steeds ontslagen en Keith had slechts een dag in zijn leven gewerkt als invalkracht bij de posterijen.
De huur werd betaald van de studietoelage van Mick, de enige student van het trio. Hij beschikte als enige over een bankrekening en was de officiële huurder van de etage. Terwijl Keith en Brian de hele dag gitaarriffs van onder meer Muddy Waters en Howlin’ Wolf oefenden ging Mick zo nu en dan nog naar school. Hij haalde zelfs zijn bachelor.
Beschimmelde melkflessen
Ze hielden het hoofd boven water door flessen melk bij mensen voor de deur te jatten en aardappels en eieren te stelen bij buurtwinkels of buren. En ze “rommelden” wat met de elektriciteitsmeter, zo is te lezen in een van de vele boeken over de Rolling Stones. Het huis van de drie vrienden was een grote puinhoop. “Er waren geen meubels, er lag een versleten vloerkleed, we sliepen om de beurt op twee bedden en in het midden stond een radiogrammofoon van Brian Jones”, aldus Keith in ‘Life’.
“Er was een aftandse badkamer met een vergeelde badkuip, uit de kraan kwam nauwelijks water en het enige toilet was een etage lager. Het aanrecht stond vol met vuile vaat en beschimmelde melkflessen, de plafonds waren zwartgeblakerd en de muren waren beklad. De laag vuil op de ramen was zo dik dat het van buiten gordijnen leken. Je kunt je afvragen hoe de normaal supernette Mick hier kon leven”, zo schrijft Chris Norman in zijn geprezen biografie over Mick Jagger.
Groninger Museum
“Het was walgelijk. De rommel kon ons niet schelen. We wilden alleen maar muziek maken”, zo is te lezen in de autobiografie van Keith Richards, wiens moeder Doris af en toe langskwam om de was te doen. Keith en eigenlijk wij allemaal hebben veel aan zijn in 2007 overleden moeder te danken. Want voor zijn 15e verjaardag gaf ze haar enige zoon een gitaar cadeau.
De ‘nagebouwde’ versie van de Edith Grove 102 etage van de drie Stones-leden was in 2023 en 2024 te zien in het Groninger Museum op Unzipped, de eerste internationale tentoonstelling over de Rolling Stones.
Ook op een tentoonstelling in Londen in 2016 werd de etage nagebouwd. “Op basis van herinnering, want foto’s waren er niet”, aldus Ileen Gallagher, de Amerikaanse conservator van die tentoonstelling in een artikel van Tim de Wit voor de NOS.
12 juli 1962: eerste optreden
Op 12 juli 1962 stonden de drie Edith Grove-bewoners voor het eerst samen op het podium. In de Marquee Club op Oxford Street. Redelijk snel en onverwacht, als ze moeten invallen voor een andere band. Ze vernoemen zichzelf naar ‘Rollin’ Stone’ een song uit 1950 van Muddy Waters. De drie worden aangevuld met Ian Stewart, Dick Taylor en latere Kinks-drummer Mick Avory. Het tweede optreden was in de Ealing Club in Chelsea, niet ver van Edith Grove.
Eerste foto
Een aantal optredens en wisselingen van bandleden verder wordt de eerste echte officiële foto van de Rolling Stones gemaakt voor de deur van waar anders dan Edith Grove 102. Op de legendarische foto uit 1963 zien we niet alleen Mick Jagger, Keith Richards en Brian Jones maar ook bassist Bill Wyman en Charlie Watts. De laatste twee vonden het huis te vies en te smerig om er naar binnen te gaan.
Aanbellen
Niet veel later verkassen Brian, Keith en Mick (vandaagj 82 jaar geworden) naar andere plekken in de stad en rollen de Rolling Stones verder. De rest is historie.
Ik denk weer terug aan het briefje met de waarschuwing op de deur anno juni 2025. “the council has complained about the rubbish”, en fantaseer over het best bewaarde geheim ooit. De Rolling Stones wonen er volgens mij nog steeds en zijn nooit verhuisd. Ik had aan moeten bellen.
Foto’s (c) René Hoeflaak