In een goed bezocht Hedon in Zwolle was de derde tussenstop van de Club America Tour. In het voorprogramma stond Mattanja Joy Bradley waar de eerste contouren qua Amerika accenten tevoorschijn kwamen. Bradley speelt Americana en Blues. Het publiek was verrast toen Rowwen Heze een nummer met haar meespeelde. Een treurig liedje; een mooi duet met Bradley en Jack Poels. De toon was gezet voor de avond.

In de Club America tour ligt het accent op het thuisfront America in Limburg en het Amerika van over de grote plas. De start met drie soulzangeressen was dan ook verrassend. Ibernice, Chantal en Yorlenie voegden een flinke dosis soul toe aan de gespeelde nummers die avond.

De aftrap met ‘Als ik luuster nar mien hart’ gaf aan dat het een ander avondje zou worden. Direct daarna met ‘Henk is enne lollige vent’ dacht iedereen dat het weer een standaard feestavond zou worden. Maar met het derde nummer, Nina Simone cover ‘Ain’t got no’, werd duidelijk dat we een nieuwe Rowwen Heze zagen. Ook veel nummers van Rowwen Heze kregen een kleurrijke soulvolle bewerking. Onder anderen de klassieker ‘Auto Vliegtuug’, kreeg een nieuw soulvol arrangement. Een goede zet van de Limburgers die zeer goed uitpakte.

Samen met Mattanja Joy Bradley werd nog de country klassieker ‘Green Green Grass Of Home’ gespeeld. Ook deze klassiekers werden luid meegezonden door het publiek dat het Amerika accent goed kon waarderen. Een mix van Nederlandstalige en Engelstalige nummers waren een prettige verrassing. Terug naar hun roots immers in het Engels waren de heren van Rowwen Heze ook gestart aan het begin van hun muzikale carriere. Verrassend waren ook de ‘Spanish Stroll’ (Mink DeVille) koortjes in ‘She Stole my accordeon’. Tren van Enckevoort speelde veel op het orgel waarbij je middenin een soulvolle kerkdienst waande. Afgesloten werd met de Otis Redding klassieker ‘Try a little tenderness’ en het Limburgse volkslied ‘Limburg’.

Rowwen Heze was al een mix met veel soorten muziek maar de soulvolle toevoeging doet ons uitkijken naar hoe dat wellicht op hun volgende plaat gaat uitpakken. Aan de top staan en blijven is lastig maar Rowwen Heze liet zien hoe dat moet en is klaar voor de volgende fase waarin ze straks (2015) al 30 jaar bestaan.

Foto’s (c) Rene Obdeijn/Maxazine

Deel: