Arms Of Morpheus cover art‘Arms of Morpheus’ is Kingfisher Sky‘s meest veelzijdige album tot nu toe. Invloeden uit de pop- en wereldmuziek (Ierse folk en Oosterse invloeden) worden vermengd met klassiek en progressieve rock. Mede door het gebruik van piano, mandoline, tin whistle, Ierse Bouzouki, draailier en strijkinstrumenten heeft de zevenkoppige band uit Den Haag een even uniek als herkenbaar eigen geluid gecreëerd. ‘Arms Of Morpheus’ verschijnt op vrijdag 24 oktober (via Suburban); die avond vindt ook de releaseparty in Paard Den Haag plaats. De eerste single volgt in de tweede helft van september.

Kingfisher Sky is wars van muzikale trends en hypes. Dat is al zo als drummer Ivar de Graaf in 2001 de succesvolle band Within Temptation verlaat op het moment dat deze definitief doorbreekt met het (derde) album ‘Mother Earth’ uit 2000. Samen met zijn partner, de klassiek geschoolde zangeres Judith Rijnveld, werkt De Graaf vervolgens in alle rust aan nieuwe nummers. Hun uitgangspunt is muziek creëren die niet aan een specifieke stijl of genre gebonden is en die vooral niet wordt beïnvloed door externe partijen als een platenmaatschappij of management.

​Morpheus als apotheose
Het resultaat van Ivars en Judith’s muzikale soul searching is de overrompelende debuut-cd ‘Hallway Of Dreams’ uit 2007 die Kingfisher Sky onder de noemer ‘progressive myth-rock’ in één klap op de kaart zet. Op de tweede cd ‘Skin Of The Earth’ uit 2010 bouwt de band zijn eigen herkenbare muzikale stijl verder uit. Na een aantal bandwisselingen (celliste Maaike Peterse treedt als vast bandlid toe) verschijnt in het najaar van 2014 cd nummer drie: ‘Arms of Morpheus’.

De DIY-mentaliteit van de band blijkt opnieuw vruchten af te werpen. Een uiterst succesvolle crowdfunding zorgt er namelijk voor dat de band geheel financieel onafhankelijk zijn nieuwe album op kan nemen (mix en mastering in de Split Second Sound door Jochem Jacobs [ex-Textures]). Op dit majestueuze album valt alles op zijn plaats: de bandbezetting, thema & songteksten, instrumenten, opvallende aquarellen als artwork – en de muziek zelf.

Hieronder is alvast de openingstrack ‘Hypnos’ van het nieuwe album te horen.

Foto (c) Richard Hilgeman

Deel: