Iedere week komen er tientallen nieuwe albums binnen op de redactie van Maxazine. Veel te veel om ze allemaal te beluisteren, laat staan te recenseren. Iedere dag één recensie zorgt ervoor dat er te veel albums blijven liggen. En dat is zonde. Daarom plaatsen we vandaag een overzicht van albums die op de redactie binnenkomen in korte recensies.Het tweede album is
Micke & Lefty ft. Chef – Live On Air
Dit dubbele livealbum toont de akoestische kant van Finse bluesman Micke Bjorklof in samenwerking met gitarist Lefty Leppänen en Miikka ‘Chef’ Kivimäki. Het eerste schijfje werd op 16 mei 2020 live opgenomen in de Boomroom Studio in Kauhava en later uitgezonden op Duitse radio. Het tweede deel is een registratie van het BluesBaltica Bluesfest in Eutin uit 2023. De kracht van dit album ligt in de intieme, akoestische benadering van zowel eigen composities ,voornamelijk van Lefty’s hand, als klassieke blues-covers. Robert Johnson, Willie Dixon, Jimmy Rodgers en Big Bill Broonzy passeren de revue in respectvolle interpretaties die de essentie van de oorspronkelijke nummers behouden. Het trio weet een warme, authentieke sfeer te creëren waarin Bjorklofs harmonica en zang prachtig samensmelten met Lefty’s gitaarspel. De liveregistraties ademen de spontaniteit en energie van echte bluesoptredens. ‘Live On Air’ bewijst dat goede blues niet altijd luide versterkers nodig heeft ,soms is minder juist meer. (Eric Campfens) (7/10) (Hokahey Records)
Wet Leg – moisturizer
Na hun Grammy-winnende debuut bewijst ‘moisturizer’ dat Wet Leg geen last heeft van de tweede album-vloek. Rhian Teasdale en Hester Chambers leveren een brutaler, emotioneel eerlijker plaat af dan hun debuut. Het album opent met ‘CPR’, waarin verliefdheid wordt behandeld als medisch noodgeval, typisch Wet Leg. Producer Dan Carey verfijnt hun geluid zonder rauwe energie te verliezen. Hoogtepunten ‘Mangetout’ en ‘Catch these fists’ tonen hun evolutie van duo naar vijfkoppige band. Waar hun debuut ging over irritante mannen afzeiken, duikt ‘moisturizer’ dieper in de liefde. ‘Davina Mccall’ combineert dromerige melodieën met hilarische teksten (“I’ll be your Shakira, whenever, wherever”), terwijl ‘pond song’ Chambers bekent hoe verliefd ze is. Net als The Strokes combineren ze punkenergie met onvergetelijke hooks. Enige kritiekpunt: de trage ballad ’11:21′ past niet bij hun stijl. Verder toont ‘moisturizer’ een zelfverzekerder, emotioneel rijpere band zonder hun kenmerkende humor te verliezen. (Jan Vranken) (8/10) (Domino Recording)
Barry Can’t Swim – Loner
Edinburgh’s Joshua Mainnie levert met ‘Loner’ een introspectief vervolg op zijn veelgeprezen debuut. Waar zijn eerste album een collage was van geliefde muziek, voelt dit als zijn meest authentieke expressie. Het album opent meditatief met ‘The Person You’d Like To Be’, waarin filosofische ondertonen het hele album doortrekken. Mainnie heeft zijn muzikale palet uitgebreid met jazz, ambient en broken beat, resulterend in rijker geluid. Hoogtepunten zijn de melancholische ‘All My Friends’ en Four Tet-achtige ‘Kimpton’ (met O’Flynn), dat aanvoelt als zonsondergang op psychedelica. ‘Cars Pass By Like Childhood Sweethearts’ levert warme nostalgie die doet denken aan vroege Bonobo. Net als grote voorganger Aphex Twin vindt hij perfecte balans tussen dansbare ritmes en emotionele diepgang. ‘Loner’ evenaart echter niet volledig de magie van zijn debuut. Sommige tracks voelen minder onderscheidend, en introspectie gaat soms ten koste van directe impact. Toch bevestigt Mainnie zijn status als interessante stem in hedendaagse elektronische muziek. (Anton Dupont) (8/10) ( Ninja Tune)
Jethro Tull – Still Living in the Past
Vijftig jaar na originele release krijgt ‘Living in the Past’ nu een luxueuze heruitgave. Deze vijf-cd + blu-ray-box bevat Steven Wilson-remixes, demos en volledig geremixte Carnegie Hall-opname van 1970. Ian Anderson presenteert schat aan materiaal voor echte Tull-liefhebbers. Wilson’s remixen geven klassiekers als ‘Locomotive Breath’ en ‘Bourée’ nieuwe helderheid. De Carnegie Hall-opnames tonen band op hoogtepunt, vooral uitgebreide ‘Dharma For One’ demonstreert progressieve ambities. Probleem: dit blijft verzamelwerk – ‘hodge-podge’ volgens critici. Voor nieuwelingen geen ideaal instappunt, veel bonus tracks vinden we al op eerder uitgebracht op andere reissues. De productiekwaliteit is uitstekend, maar de toegevoegde waarde is beperkt, al zullen massa’s Wilson discipelen het daarn iet mee eens zjn. Net als ‘Thick as a Brick’ destijds toont dit technische bekwaamheid, maar mist focus van echt creatief statement. Voor completisten een must-have, anderen kunnen luxe overslaan. Nostalgie overheerst vernieuwing in deze uitgebreide, maar niet essentiële heruitgave van prog-pioniers. (Jan Vranken) (6/10) (Parlophone Records)
Jim Watson – Calling You Home
Dit album zal voor Jim Watson inderdaad als thuiskomen voelen na de talrijke omzwervingen die hij als toetsenist maakte in de begeleiding van onder meer Sting, Manu Katche en Katie Melua. Op ‘Calling You Home’ bepaalt Watson helemaal zelf wat er wordt gespeeld. Deels zijn dat eigen composities, deels covers. In die laatste categorie zit bijvoorbeeld ‘The Weight’, de klassieker van The Band, maar in de volledige gestripte versie van Watson, het is alleen de piano, wordt veel meer dan in het origineel de nadruk gelegd op de melodielijn. Kenmerkend voor het pianospel van Watson is het gemak, de speelsheid waarmee hij het materiaal benadert. Daarbij kiest Watson voor vernieuwende interpretaties. Goed voorbeeld is de jazzstandaard ‘Bewitched, Bothered and Bewildered’: dat stuk is talloze malen gecoverd, maar Watson geeft het stuk een lichtvoetig, subtiel romantisch karakter mee. Naast de covers en de jazzstandaards, speelt de Engelse pianist eigen composities. Ook daarin laat Watson zich niet beperken in stijl of genre: zo gaan we van de virtuoze openingstrack ‘Midge’ naar een meer gedragen, donker stuk als ‘Darkstar Sky’. Ondanks dat we alleen een piano horen, kunnen we gerust stellen dat ‘Calling You Home’ een bijzonder rijk, gevarieerd album is. (8/10) (Jeroen Mulder) (Jim Watson)